BiH
7

Kaplan, Mahmutćehajić, Ljubović i Raguž ponovo skinuti sa kandidatske liste u Stocu

FENA
Salmir Kaplan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Salmir Kaplan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH u ponovljenom postupku danas je na sjednici donijela odluke o sankcioniranju pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na Lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Utvrđeno je da su kandidat Salmir Kaplan i politički subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Utvrđeno je da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politički subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politički subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Božo Raguž i politički subjekt Hrvatska koalicija za Stolac HSPBiH-HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac HSPBiH-HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela i Odluku o povratu uplaćenog iznosa takse za ovjeru.

Politički subjekti koji nisu obuhvaćeni ovom odlukom, a koji su uplatili taksu za ovjeru za učešće na Lokalnim izborima 2016. godine, nemaju pravo na povrat novčanog iznosa takse u skladu sa članom 4.16 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Na osnovu izvještaja o provedenim posrednim izborima za Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, danas je Centralna izborna komisija BiH utvrdila rezultate prema kojima mandate u Gradskom vijeću Grada Sarajeva dobijaju Gabela Edina, Velić Lana, Fijuljanin Sanela, Peštek Enes, Biber Bajro, Vukadin Toni i Jurić Mira. Na današnoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je ovjerila devet (9) kandidatskih listi iz Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Na listama se nalazi 28 kandidata. Ovjereno je i sedam kandidatskih listi sa 20 kandidata iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Nakon razmatranja izvještaja o provedenim posrednim izborima u Skupštini Opštine Pale za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo, utvrđeni su rezultati i mandati u Skupštini Grada Istočno Sarajevo dodijeljeni su: Škipina Damjanu, Gluhović Zoranu, Simović Miroslavu, Blagojević Nikoli, Lučić Vladimiru, Pejović Bojanu i Koprivica Mladenu. Osmi mandat će biti dodjeljen žrijebom u ponedjeljak, 19. decembra 2016. godine.

Ovjerene su i kandidatske liste za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo iz skupština opština Istočni Stari Grad (3 liste sa 13 kandidata) i Istočna Ilidža (8 listi sa 23 kandidata).

Na osnovu nalaza revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka iz 2014. godine, Centralna izborna komisija BiH danas je izrekla novčane kazne za sedam političkih stranaka zbog kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Nova socijalistička partija kažnjena je sa 1.000 KM; Partija ujedinjenih penzionera sa 5.000 KM; Posavska stranka sa 500 KM; Socijaldemokratska unija BiH sa 1.000 KM; Socijalistčka partija 3.000 KM; Stranka napredna Srpska sa 1.000 KM i Stranka pravde i povjerenja sa 4.000 KM.