BiH
65

Kapiteni kao humanitarci: Srna, Spahić, Toromanović i Teletović donirali dresove za pomoć ugroženima

Piše: N. Jamaković
U organizaciji osoba iz društveno-političkog života iz cijele BiH pokrenuta je humanitarna akcija "Pomozi i osvoji dres kapitena", koja će trajati od 26. maja do 20. juna ove godine za pomoć ljudima koji su se našli u teškoj situaciji nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju.

Jedan od inicijatora akcije je aktivista iz Stoca i zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Nerin Dizdar.

"Prvobitno smo željeli prikupiti pomoć za centar Los Rosales, odnosno za djecu sa posebnim potrebama, ali smo nakon katastrofalnih poplava odlučili ipak da ovog puta pomognemo ovim ljudima koji su se našli u izuzetno teškoj situaciji. Prikupili smo dresove naših reprezentativnih kapitena u nogometu, rukometu i košarci, te kapitena hrvatske nogometne reprezentacije, a plan je da sav novac od prodaje dresova ide za pomoć žrtvama poplava", kazao je Dizdar za Klix.ba.

Najviše ponude i tombola

Pojašnjava kako su od Darija Srne dobili njegov dres iz hrvatske reprezentacije te Šahtara, kao i potpisanu fotografiju. Nadalje, dres im je poklonio i kapiten bh. nogometne reprezentacije Emir Spahić, potom kapiten rukometnih Zmajeva Muhamed Toromanović, kapiten naše košarkaške reprezentacije Mirza Teletović koji je poklonio svoj dres iz Brooklyn Netsa, a darivali su ih i igrači Veleža koji su potpisali i poklonili jedan dres Rođenih.

"Mi smo posredstvom Foruma mladih Stolac otvorili žiroračun na koji će ljudi moći uplaćivati određeni iznos kako bi kupili dresove. Oni koji daju četiri najviše ponude će moći dobiti priliku da biraju dres koji žele, prednost će imati onaj ko uplati najviši iznos i tako redom, dok će za preostala dva dresa biti upriličena tombola, kako bi se dresu mogli nadati i oni koji uplate simboličan iznos. Dresovi će biti uručeni na revijalnoj utakmici između novinara i političara, koja će biti upriličena na igralištu centra Los Rosales u Mostaru", pojasnio je naš sagovornik.

Dodao je kako će u naredne tri sedmice svakoga petka biti objavljivana rang-lista sa najvišim uplatama, kako bi se motivisalo ljude da se takmiče i uplate najviši iznos što će im osigurati da izaberu dres po želji, a uz to pomognu ljudima u nevolji.

Organizacijski odbor akcije čine: Nerin Dizdar, predsjednik - predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade pri Skupštini HNK, te članovi: Nermin Nikšić (premijer FBiH), Svetozar Pudarić (potpredsjednik FBiH), Šerif Špago (predsjedavajući Skupštine HNK), Zijat-Zijo Musić (zastupnik u Domu naroda FBiH), Aner Žuljević (zastupnik u Domu naroda FBiH), Osman Macić (zastupnik u Skupštini HNK), Albert Šunjić (zastupnik u Skupštini HNK), Amer Zagorčić (ministar privrede HNK), Ilija Cvitanović (ministar saobraćaja i komunikacija HNK), Marinko Petrić (ministar za boračka pitanja HNK) i Nikola Raguž (direktor EP HzHB Stolac).

Objave na Facebook stranici

Pravo učešća imaju svi zainteresovani građani iz zemlje i inozemstva, kao i pravne osobe registrovane na teritoriji BiH, a ono se stiče uplatom bilo kojeg novčanog iznosa na račun udruženja Forum mladih i to:

Uplate iz zemlje na račun broj: 1020010000008413

Uplate iz inozemstva: BANKA: UNION BANKA BOSNA I HERCEGOVINA SWIFT CODE: UBKSBA22 IBAN KOD: BA391020010000008413

Uplatnica mora sadržavati potpune podatke o uplatitelju, uključujući kontakt informacije (adresa, broj telefona ili mobitela i e-mail) što mora biti vidljivo na bankovnom izvodu. Kao svrhu uplate naznačiti "učešće u humanitarnoj akciji".

Privremeno stanje odnosno lista uplatitelja sa navedenim iznosima uplate od najvećeg do najnižeg će biti objavljena na Facebook stranici udruženja Foruma mladih Stolac 30. maja, 6. juna i 13. juna. Konačna lista će biti objavljena 20. juna po zaključenju akcije. Dodjela nagrada – dresova, nakon kontaktiranja dobitinka će biti izvršena javno, 21. juna. Mjesto i vrijeme izvlačenja dobitnika će biti objavljeni putem medija i Facebook stranice udruženja kada će biti izvučena imena dvojice sretnih dobitnika preostalih dresova.