Urušila se zgrada
124

Kapidžić odgovorio Mandiću: Centralni načelniče, predlažem da podnesete ostavku

D. Be.
Načelnike Općine Centar Srđan Mandić "prozvao" je člana Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić nakon što se obrušila zgrada na Marijin Dvoru sa pitanjem da on objasni šta je "nadležnim sada činiti".
"Gospodine centralni načelniče, vidim da me prozivate sa pitanjem 'šta Vam je činiti?' vezano za dio zida koji se obrušio na ostacima Nacionalnog spomenika BiH. Nakon dvije i po godine iskustva i pokušaja bilo kakvog rada sa Vama, mogu Vam samo predložiti da podnesete ostavku", poručio je Kapidžić.

On je kazao da je to jedini savjet koji može dati Mandiću.

"Kada se bezobrazluk i lijenost spoje, a mediji i stranci udruže pa glasači prevare, to je jedini savjet koji Vam mogu dati. Idite dalje načelniče...", zaključio je.

Ovaj odgovor stiže nakon što je Srđan Mandić reagovao nakon što se jučer ujutru srušio dio zida stare centrale na Marijin dvoru.

"Postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna gradska uprava. Takođe, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan. Nema ni g. Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti", napisao je, između ostalog, Mandić.

Zgrada u Ulici Safeta Mujića u sarajevskom naselju Marijin Dvor, koja se nalazi tik uz glavnu cestu, jedna je od starijih građevina na tom lokalitetu i nije restaurirana te zbog svog trenutnog stanja prijeti obrušavanjem.

Zgrada koje se nalazi odmah pored tržnog centra Sarajevo City Centar zaista predstavlja ruglo u samom centru grada kojim, svakodnevno, prolazi veliki broj, što građana Sarajeva, tako i turista i posjetitelja iz drugih krajeva države, regije i svijeta.

Sreća u nesreći jeste da se urušio dio zgrade na strani kojom ne prolaze pješaci i vozila.