CPCD
0

Kantonalnoj vlasti ocjena između jako loše i loše

FENA
U trodnevnoj uličnoj akciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD) građani su rad vlasti u Kantonu Sarajevo ocijenili općom ocjenom 1,73 - između jako loše i loše za svih sedam oblasti.

Najnižu ocjenu 1,51 građani su u anketnim lističima dali za oblast politike zapošljavanja i profesionalne prekvalifikacije, a najvišu 1,95 za informiranje na lokalnom nivou.‏

Građani su u tri dana imali priliku da na anketnim listićima, ocjenama od jedan do pet, ocijene efekte rada vlasti u sedam oblasti javnih politika (transparentno trošenje budžetskih sredstava; zdravstvo; obrazovanje; zapošljavanje i profesionalna prekvalifikacija; raspolaganje doprinosima i namjenskim sredstvima; briga o starim i bolesnim, te informiranje na lokalnom nivou).

Rezultati analize pokazali su da su se građani, uglavnom, opredjeljivali između ocjene jedan i dva. Dakle između ocjene jako loše i loše za sve oblasti. Ukupna prosječna ocjena iznosi 1,73. Čak su 452 građanina, od ukupno 1.590, smatrala da je i ocjena jedan previsoka pa su dopisivali nulu.

Rezultate akcije koju je CPCD realizirao u prva tri dana jula bit će dostavljeni nosiocima vlasti u Kantonu Sarajevo i nevladinim organizacijama koje se u okviru svojih aktivnosti bave pitanjima javnih politika iz pomenutih oblasti. Uz rezultate bit će im dostavljene i brošure s preporukama u cilju da ih pozovu na trajnu saradnju i izgradnju partenerstva u rješavanju ključnih pitanja javnih politika značajnih za unaprjeđenje kvaliteta života građana KS.

Centar za promociju civilnog društva uličnu akciju realizirao je u okviru projekta "Monitoring javnih politika u Kantonu Sarajevo" koji finansira Fonda otvoreno društvo BiH.