BiH
0

Kantonalnoj bolnici Zenica nedostaju citostatici

FENA
Kantonalna bolnica u Zenici
Kantonalna bolnica u Zenici
Nakon pritužbi brojnih pacijenata i službeno je potvrđeno da u Kantonalnoj bolnici Zenica već dva mjeseca nedostaju citostatici, a situacija sa snabdijevanjem i liječenjem je alarmantna.

Trenutno na raspolaganju nemaju čak 16 lijekova, koji se koriste za premedikaciju, hormonalnu terapiju i kemoterapiju, a prema riječima nadležnih u toj ustanovi nedostatak svakog od njih ponaosob je nezamjenjiv, jer utječe na hemoterapijske protokole kojih su se dužni striktno pridržavati.

Kod njih se već otkazuju planirani hemoterapijski protokoli, a u međuvremenu indicirane hemoterapijske protokole nisu u mogućnosti otpočeti, uz nezadovoljstvo pacijenata.

"Snabdijevanje onkoloških pacijenata citostaticima odvija se na isti način na teritoriji Federacije BiH i ono se finansira iz sredstava Fonda solidarnosti Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH. Ukoliko se desi da nedostaju određeni citostatici, tada oni nedostaju kako u svim klinikama u FBiH, tako i u Kantonalnoj bolnici Zenica. Problem je na relaciji Federalna agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH - Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH", kažu u menadžmentu Kantonalne bolnice Zenica.

Kakav god bio problem ili nesporazum federalnih ustanova taj problem treba hitno riješiti da bi medicinsko osoblje Kantonalne bolnice Zenica bilo u mogućnosti da pruža svojim pacijentima adekvatnu medicinsku uslugu.