Kladanj
1

Kantonalno tužilaštvo TK zatražilo pritvor za Halima Avdibegovića i Džavida Avdibašića

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Živinice stavio prijedlog za određivanje pritvora za Halima Avdibegovića (53) i Džavida Avdibašića (43) iz Kladnja.

"Avdibegović je osumnjičen da je, radeći kao šef tehničke službe u Šumskom gazdinstvu Kladanj (JP Šume TK), počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i primanje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem. Avdibašić je osumnjičen da je, radeći kao komandir Policijske stanice Kladanj, počinio krivično djelo odavanje službene tajne", saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Avdibegović je osumnjičen da je podstrekavao Avdibašića na izvršenje krivičnog djela i tražio od njega da mu iz zaštićene baze podataka, kojoj pristup imaju policijski službenici, saopšti podatke koji predstavljaju službenu tajnu.

"Avdibegović je osumnjičen da je, iako svjestan da drugom neovlašteno saopštava zaštićene informacije, kao komandir PS Kladanj saopštio podatke koji predstavljaju službenu tajnu", stoji u saopštenju.

Avdibegović je osumnjičen i da je u novembru 2016. godine jednom privrednom društvu iz Kladnja, bez provođenja procedure javnih nabavki, pribavio korist u vidu izvođenja radova, odnosno sječe šume u gazdinstvu bez potpisanog ugovora, kao i u vidu dodjele ugovora toj firmi bez provedbe propisanih procedura.

Podsjećamo, radi se o nastavku rada na predmetu u kojem je prije mjesec dana uhapšen i pritvoren Reuf Avdibašić, direktor Šumskog gazdinstva Kladanj, a koji je osumnjičen za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotreba položaja i ovlašćenja.