BiH
0

Kantonalni zastupnici sutra o imenovanju novih ministara u Vladi KS

FENA
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana je za sutra, 19. maja, a pod prvom tačkom dnevnog reda zastupnici razmatrat će imenovanje novih ministara u kantonalnoj vladi nakon što je šest ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) razriješeno dužnosti.

Za ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša predložen je diplomirani pravnik Zlatko Petrović (SBB), za ministricu stambene politike Mersiha Slipičević (SBB) diplomirana ekonomistica, za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Zilha Ademaj (SBB) diplomirana ekonomistica.

Ukoliko Skupština potvrdi imenovanje novi ministar za boračka pitanja bit će Vahid Karavelić (SBB), magistar političkih nauka, a Dubravko Lovrenović (SDP), doktor historijskih nauka, novi ministar kulture i sporta, a ministar finansija Mirza Sendijarević (SDP), diplomirani ekonomist.

Budući ministar Petrović rođen je 1957. godine u Kiseljaku BiH i diplomirani je pravnik s položenim pravosudnim ispitom, zaposlen u samostalnoj Advokatskoj kancelariji, ministrica Slipičević rođena 1972. diplomirana ekonomistica, zaposlena u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, a ministar Sendijarević rođen je 1976. godine, diplomirani ekonomist, zaposlen u Raiffisen banci.

Ministar Dubravko Lovrenović rođen je 1956. godine, dr. historijskih nauka, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ministrica Ademaj rođena je 1956., diplomirana je ekonomistica zaposlena u Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH, a ministar Karavelić rođen je 1956., magistar političkih nauka, penzionirani general Armije BiH.

S ovih funkcija ranije su skupštinskom većinom dužnosti razriješeni ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar kulture i sporta Ivica Šarić, potom ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, stambene politike Čedomir Lukić, ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić, te ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić.

Na dnevnom redu sjednice je i Nacrt zakona o javnom prijevozu putnika u Kantonu koji će donijeti izmjene u metodologiji izbora javnog prijevoznika i određivanju mreže linija.

Zakon predviđa i mogućnost korištenja jedne karte za više vožnji, vremenski ograničene i posebno čipovane. Predviđeno je i vraćanje ovlasti revizorima, uz prethodno certificiranje i obuku.