Nakon žalbe
57

Kantonalni sud u Širokom Brijegu ukinuo presudu Emiru Suljagiću vezanu za komentare na Twitteru

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Emir Suljagić (Foto: N. G./Klix.ba)
Kantonalni sud Široki Brijeg ukinuo je prvostepenu presudu Općinskog suda u tom gradu, kojom je bivši zamjenik ministrice odbrane BiH Emir Suljagić osuđen za klevetu po tužbi nesuđenog bh. konzula u Chicagu Ivana Šušnjara.

"Žalbe parničnih stranaka se uvažavaju, prvostepena presuda se ukida i predmet se vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje", stoji u rješenju, uz obrazloženje da se to što se nekog nazove fašistom ili rasistom ne može samo po sebi izjednačiti sa činjeničnim stanjem o političkoj pripadnosti te osobe.

"Iz obrazloženja pobijane odluke bi proizlazilo da je tuženik (Ivan Šušnjar, op.n.) reagirao na određene izjave tužitelja kojim jednom narodu poriče pravo na jezik, identitet i postojanje", navodi se u obrazloženju.

Podsjećamo, nesuđeni bh. konzul Ivan Šušnjar podnio je tužbu protiv Emira Suljagića zbog komentara koje je iznio na njegov račun na društvenoj mreži Twitter.

Naime, Šušnjar je tvrdio da ga je Suljagić nazvao "ustašom", "rasistom" i "rasističkim smećem" u periodu dok je još uvijek bila aktuelna priča o imenovanju novog konzula BiH u Chicagu.