Predmet upućen Sudu BiH
0

Kantonalni sud u Mostaru se proglasio nenadležnim u slučaju Eronet

Sarajevo-x.com
Kantonalni sud u Mostaru proglasio se nenadležnim u slučaju sporne privatizacije Eroneta, te je predmet upućen Sudu BiH, objavila je Federalna televizija.

Naime, u Kantonalnom sudu tvrde da predmet prevazilazi entitetske nadležnosti, s obzirom da je spornim prenošenjem većinskoga dijela vlasništva nad Eronetom izravnom pogodbom privatizacija urađena bez znanja nadležne Agencije za privatizaciju.

Time je oštećena ne samo Federacija, nego i Bosna i Hercegovina. Advokati optuženih najavili su žalbu na odluku Kantonalnoga suda u Mostaru.

Podsjetimo, Dragan Čović, koji je tada bio predsjednik Uprave HPT-a, i još šest osoba se terete za nelegalnu privatizaciju Eroneta.

Čović i ostali terete se da su dionice Eroneta iz tadašnjeg HPT-a prebacili kompanijama Croherc, Alpina Commerce i Hercegovina osiguranje.

Bivši Upravni odbor HPT-a s Čovićem na čelu dionice je prebacio po osnovi sumnjivih prebijanja dugovanja s bivšim federalnim ministarstvom obrane. Tako su te tri kompanije za oko 6,9 miliona maraka navodnih dugovanja dobile imovinu Eroneta vrijednu stotine miliona.