BiH
11

Kantonalni sud Sarajevo odugovlači odluku: Još uvijek nije raspisana potjernica za Lejlom Fazlagić

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu još uvijek nije raspisao potjernicu za sutkinjom Lejlom Fazlagić koju je predložilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo zbog sumnje da je učestvovala u organiziranoj kriminalnoj grupi zajedno s ukupno 19 uhapšenih u akciji "Pravda".

Tužilaštvo KS je za Fazlagić zatražilo raspisivanje potjernice 13. novembra, a Sud KS se još uvijek nije očitovao o ovom prijedlogu te postoji bojazan da se osumnjičena svakog trenutka može kretati kuda želi jer se nalazi u bjekstvu, a prema dostupnim informacijama, ona već duže vrijeme živi u Rijeci.

Naime, riječ je o bivšoj sutkinji Općinskog suda u Sarajevu za koju još uvijek nema odobrenja za raspisivanje potjernice. Fazlagić je podnijela ostavku na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu 27. maja ove godine.

Protiv Fazlagić je pokrenut disciplinski postupak zbog korištenja dužnosti sudije kako bi pribavila neopravdane koristi, donošenje odluka kojima se krši zakon, kašnjenje u izradi odluka te namjerno davanje lažne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto.

Za Fazlagić je predloženo raspisivanje zajedno sa Zoranom Lončarem i Mirsadom Delimustafićem koji su se ranije predali pripadnicima Federalne uprave policije (FUP). Za Delimustafića je predloženo određivanje jednomjesečnog pritvora, a Lončar se nalazi u FUP-u na ispitivanju nakon čega će biti predat u nadležnost Tužilaštva KS.

U akciji "Pravda" koja je počela u petak, 11. novembra do sada je uhapšeno ukupno 19 osoba. Tužilaštvo KS je u ovom predmetu osumnjičilo 20 osoba i samo još jedna osoba nije uhapšena.

Akcija "Pravda" je pokrenuta nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo i FUP-a.