Neće sa SDA
117

Kantonalni odbor SDP-a sutra pregovara s SBB-om i SBiH o formiranju vlasti u TK

Piše: A. K.
Socijaldemokratska partija (SDP) Tuzlanskog kantona (TK) nastavlja pregovore u cilju formiranja vlasti u ovom kantonu. Nakon prošlosedmičnih razgovora s Demokratskom frontom (DF) i Našom strankom, sutra će u Tuzli biti obavljeni i razgovori sa Savezom za bolju budućnost (SBB) i Strankom za BiH (SBiH), saznaje Klix.ba.

Podsjetimo, lijevi građanski blok u kojem se nalaze SDP, DF i Naša stranka prošlog petka je formiran u Tuzli.

Cilj je formiranje većine u Skupštini TK, a sutra će razgovori za priključivanje bloku biti održani sa SBB-om i SBiH.

Sastanak predstavnika SDP-a i SBB-a će biti održan u deset sati, a za dva sata kasnije najavljeni su pregovori sa SBiH.

"Ići ćemo na to da napravimo blok stranaka koje bi mogle da formiraju vlast u Tuzlanskom kantonu, ali da osnova pregovora bude programska orijentacija. Ne želimo matematičku, već programsku koaliciju u kojoj ćemo naći zajedničke vrijednosti", rekao je za Klix.ba predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić.

Inače, Gradski odbor SDP-a jučer je održao sjednicu na kojoj je rečeno da je tuzlanski ogranak stranke protiv bilo kakvih pregovora sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Pokretom demokrtske akcije (PDA).

"Mi smo krenuli da razgovaramo s DF-om, Našom strankom, SBB-om i SBiH jer tu ima dovoljan broj ruku, njih 19, kako bi se mogla formirati Vlada TK bez ove dvije stranke (SDA i PDA, op.a.)", rekao nam je Bijedić.

Podsjećamo, nakon pregovora SDP-a, DF-a i Naše stranke zauzeti su jasni stavovi.

U skladu s odlukom Kantonalnog odbora, DF u TK neće ići u bilo kakve razgovore sa SDA i PDA. Istog stava su i u Našoj stranci iz koje su rekli da je njihov prvi princip taj da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštinske većine, niti izvršne vlasti.