BiH
0

Kantonalna Lista lijekova usklađena s federalnom

FENA
Vlada Kantona Sarajevo donijela je na svojoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o Listi lijekova Kantona Sarajevo radi, kako je to pripisano i federalnom Odlukom o Listi lijekova, usaglašavanja pozitivne Liste lijekova kantona s federalnom Listom lijekova.

Shodno tome, izmjene se odnose na dopunjavanje kantonalne Liste lijekova i na ispravke cijene nekih lijekova i njihovo usklađivanje s federalnom listom.

Na Listu lijekova Kantona Sarajevo uvršteni su i neki lijekovi koji su, nakon usvajanja Liste, okončali proces svoje registracije.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela rješenja o razrješenju predsjednika i članova upravnih odbora pet javnih ustanova iz oblasti kulture i to: Narodnog pozorišta, Collegium artisticuma, Sarajevo arta, Bosanskog kulturnog centra i Historijskog arhiva, te na te pozicije imenovala vršioce dužnosti, najduže na period od tri mjeseca, do okončanja procedura javnog konkursa.

Na osnovu tog pravnog akta, a to su odluke o preuzimanju prava osnivača spomenutih ustanova te nakon neusvajanja izvještaja o njihovom poslovanju u protekloj godini od Skupštine Kantona Sarajevo, Vlada je danas razriješila dužnosti i direktore Historijskog arhiva, Collegium artisticuma i Narodnog pozorišta, dok su direktori Sarajevo arta i Bosanskog kulturnog centar podnijeli ostavke na dužnost direktora još u 2012. godini.

Zbog isteka mandata, Vlada je danas razriješila dužnosti predsjednike i članove Školskih odbora u 66 osnovnih škola na području Kantona te do okončanja procedura konkursa na te pozicije imenovala vršioce dužnosti, najduže u trajanju do tri mjeseca, saopćeno je iz Press službe KS.