Potpisan Memorandum
160

Kantonalna bolnica Zenica u borbi protiv korupcije: Ne dajte mito, a ako traže prijavite ljekare

Piše: E. M.
Potpisivanje Memoranduma u Kantonalnoj bolnici Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Potpisivanje Memoranduma u Kantonalnoj bolnici Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalna bolnica u Zenici prva je zdravstvena ustanova koja je potpisala Memorandum o saradnji s Centrom civilnih inicijativa i Transparency International BiH s ciljem prevencije korupcije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Bolnica u Zenici je prva ustanova od njih 15 koje će potpisati ovaj memorandum pod nazivom "Izliječimo zdravstvo" koji finansijski podržava Evropska unija, a kojime nastoji smanjiti korupcija u sektoru zdravstva.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac kazao da je korupcija bolest čitavog društva, da se treba liječiti sistem, a ne samo zdravstvo.

"Korupcija jest bolest našeg društva. Kao Kantonalna bolnica smo opredijeljeni da se borimo i da prvo pometemo u svojoj avliji pa da očekujemo to i u drugim oblastima. Saradnja s CCI i TI predstavlja korisno korištenje njihovih znanja koje posjeduju i praktičnu primjenu zakona i strategija. Fokus je stavljen na pet tačaka, na kojim mi već duže vremena i sami radimo" kazao je Skomorac te dodao da je softversko rješenje i e-zdravstvo uveliko pomoglo u rješavanju problema na koje se akcenat stavlja ovim projektom.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da u četiri godine menadžment bolnice nikada nije zaprimio pismenu prijavu o korupciji da bi poduzeli konkretne mjere.

Međutim, svjestan da se mnoge stvari dešavaju pacijentima je poručio da ne daju mito ljekarima.

"Nek ne daju, jednostavno. Ako se radi o CT-u LS kičme koji nije hitan i morate čekati tri mjeseca, nije puno, ne tražite vezu i nekome davati mito, a ako vam je neko to tražio prijavite. Liste čekanja će biti i moraju postojati i biće veće jer je zdravstvenih ljekara sve manje", kazao je Skomorac.

Emsad Dizdarević, projekt menadžer ispred Transparency International BiH je kazao da u ovoj ustanovi postoje procedure koje idu u pravcu smanjenja korupcije, ali da će ovim projektom one biti dodatno unapređene.

"Imat ćemo saradnju s još 14 ustanova, a posebno bismo istakli da je jako bitno da se u ovo uključe i nadležne institucije. TI u BiH i CCI će raditi s još 14 ustanova na unapređenju oblasti zapošljavanja, upravljanja i transparentnosti, sukoba interesa i javnih nabavki" kazao je Dizdarević te dodao da će 7 zdravstvenih ustanova biti obuhvaćeno u FBiH, sedam u Republici Srpskoj te jedna u Brčko Distriktu.

"Moramo napraviti sistem unutar sektora u kojem ćemo ohrabriti ljude koji su izvan da to prijavljuju. Ista stvar je i u Banja Luci, nijedna prijava nije došla na njihovu adresu u bolnici, a znamo kakvo je stanje u zdravstvu. Moramo ohrabriti ljude", dodao je Dizdarević.

Asmir Čelinković u ime CCI je kazao da će raditi na unaprjeđenju transparentnosti te da su zadovoljni stanjem u KBZ vezano za objavljivanje liste čekanja za preglede što je jedan od ciljeva ovog projekta. Projekt će se provoditi naredne tri godine te će se u tom periodu raditi i monitoring sprovedbe projekta.