BiH
0

Kantonalna bolnica Goražde suočena s problemima

FENA
Kantonalna bolnica Goražde
Kantonalna bolnica Goražde
Premijer BPK-a Goražde Emir Frašto i ministrica zdravstva Azra Kuljuh danas su s menadžmentom Kantonalne bolnice Goražde te direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Feridom Plehom razgovarali o potrebama i problemima u funkcioniranju ove zdravstvene ustanove.

Naglašeno je da je Kantonalna bolnica suočena s dugovanjima koje je potrebno izmiriti radi izlaska iz stanja nelikvidnosti. Data je puna podrška direktoru bolnice dr. Bejadinu Lutviću u realizaciji započetih aktivnosti na organizaciji posla i racionalizaciji troškova.

Istaknuto je da podrška Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja neće izostati ni u osiguranju sredstava za specijalizacije doktora i edukaciju medicinskog osoblja, nabavku medicinske opreme, kao i u osiguranju boljih uvjeta za rad bolnice i isplatu plaća uposlenima.

Među općim mjerama za smanjenje gubitaka Kantonalne bolnice nalazi se i rješavanje pitanja hemodijalize otvaranjem Odjela za hemodijalizu u Goraždu, kao i odjela za transfuziologiju i ocjenu radne sposobnosti.

O tome, kao i o ostalim pitanjima vezanim za Kantonalnu bolnicu Goražde, kao što su rješavanje pitanja duga prema Kliničkom centru Koševo i podršci u nabavci opreme, premijer, kantonalna ministrica zdravstva i predsjednik Upravnog odbora bolnice razgovarat će sutra u Sarajevu s federalnim ministrom zdravstva.

U sanacionom programu Kantonalne bolnice, koji bi se trebao naći pred Vladom Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, definirat će se mjere i obaveze svih učesnika, s posebnim akcentom na preispitivanje unutrašnjih mogućnosti na racionalizaciji troškova, objedinjavanje pojedinih službi i bolju organizaciju, istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika Vlade BPK-a s menadžmentom Kantonalne bolnice Goražde.