Znate li za UIKUM?
1.4k

Kanton Sarajevo tek osnovanom udruženju daje 200.000 KM javnog novca

S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vlast u Kantonu Sarajevo je prilikom raspodjele budžeta za 2019. godinu, teškog više od milijardu KM, bila "široke ruke". Tako su u budžetu, što su potvrdili i rebalansom, planirali izdvojiti čak 200.000 KM za nevladinu organizaciju "Institut za kulturu i umjetnost" koja je formirana prije šest mjeseci.

Dokumenti na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo potvrđuju da je budžetom za ovu godinu za novoformiranu nevladinu organizaciju, koja nema ni web stranicu, niti projekte iza sebe planirano izdvajanje od 200.000 KM.

Nekoliko detalja iz ove odluke je simptomatično. U registar je ovaj NGO upisan 21. decembra 2018. godine, nekoliko dana prije nego je vlast u Sarajevu usvojila budžet za 2019. Odmah su planirani u budžetu navedenim iznosom. To je potvrđeno prošle sedmice rebalanosm budžeta u Skupštini KS.

Postavlja se pitanje na osnovu čega je odlučeno da se toliki iznos novca dodijeli nevladinoj organizaciji koja je tek osnovana, na osnovu kojih referenci.

S druge strane, zanimljivo je da je vlast u Kantonu Sarajevo dosta manje novca planirala izdvojiti za neke javne institucije kulture koje postoje i rade godinama. Primjer je Historijski muzej koji je dobio 86.800 KM, Umjetnička galerija 81.000 KM, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica 104.500 KM, Roditeljska kuća je naprimjer dobila 75.000 KM i slično.

Na internetu gotovo i ne postoje podaci o ovoj nevladinoj organizaciji, o aktivnostima, programskim ciljevima... Ono što se može pronaći je da je predsjednica udruženja Alma Jusufbegović-Bečić koja je donedavno radila kao stručna savjetnica za kulturu u Ministarstvu kulture i sporta KS.

Kao potpredsjednica udruženja registrovana je Nerma Vukasović (supruga Marija Vukasovića, člana GO Naše stranke), koja je također donedavno bila angažirana u Ministarstvu kulture i sporta KS.

Iz Udruženja Institut za kulturu i umjetnost potvrdili su nam da je ta nevladina organizacija osnovana 21. decembra 2018. godine, odnosno tada je upisana u sudski registar.

"Institut za kulturu je jedno specifično udruženje koje bi trebalo da bude centralna institucija uvezivanja svih aktivnosti u oblasti kulture i umjetnosti. Počevši od stvaranja nekih optimalnih uvjeta za standardizaciju rada kulture, zaštite kulturnog nasljeđa, do uvezivanja regionalne i međunarodne saradnje, edukacije u oblasti kulture i tako dalje", kazali su nam.

Na pitanje da li je to nevladina organizacija odgovaraju:

"To je nevladina organizacija koja će pokušati na neki strateški način utjecati na kulturnu politiku u Kantonu Sarajevo, a i šire ako je kome potrebno".

Poručuju da do sada nisu imali aktivnosti i da je cijeli projekt u začetku.

"Sad se to na neki način profilira. Teško je doći do kulturologa. Ima mnogo intelektualaca, ali da se baš kulturom bave... teško. Sad pokušavamo unutar sebe nešto napraviti. Za sada imamo pet-šest članova i imamo još toliko zainteresiranih koji bi željeli raditi, ali znate, svi su na neki način angažirani na nekim projektima. Mislim da će u neke naredne dvije godine, zato nismo objavljivali ni postojanje tog instituta i aktivnosti, jer za sada smo još uvijek introvertni", poručuju iz tog udruženja.

Još uvijek ne postoji ni web stranica udruženja.

"To su začeci, to je interes kulturne politike i strategije, da postoji jedna ovakva institucija. Mi smo posljednje standarde u oblasti kulture, bibliotečke djelatnosti, muzejske i sl. radili 1980-ih godina. To je davno prevaziđeno i veliko je pitanje da li se išta od toga primjenjuje. Takva institucija je potrebna ovom društvu", navode.

Uglavnom, potvrdili su nam da još nisu dobili novac predviđen budžetom KS i da se za sada finansiraju iz vlastitih sredstava.

Međutim, postavlja se pitanje kako je još uvijek anonimno udruženje dobilo toliki iznos javnog novca.