Dani otvorenih vrata
717

Kanton Sarajevo od subote počinje vakcinaciju svih građana bez najave

V. K.
Glasnogovornica Mirna Pecikoza (Foto: T. S./Klix.ba)
Glasnogovornica Mirna Pecikoza (Foto: T. S./Klix.ba)
Glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Mirna Pecikoza saopćila je plan vakcinacije u Kantonu Sarajevo za narednih nekoliko dana, a prema planu, od 31. jula krenut će se i u proces vakcinacije svih građana bez najave.

Prema informacijama glasnogovornice, predstavnici Ministarstva zdravstva KS i Radnog tima za provođenje vakcinacije u KS, na čijem čelu je ministar zdravstva KS Haris Vranić, dogovorili su raspodjelu nekoliko hiljada doza koje će u narednim danima stići u KS.

Ono što treba naglasiti, raspored vakcinacije odnosi se samo na stanovnike Kantona Sarajevo.

"U Kanton Sarajevo dolazi veća isporuka AstraZeneca vakcina, tačnije 24.000 doza. S obzirom na veći broj vakcina, 27. jula na poziv dolaze građani koji su su se prijavili, odnosno 3.500 građana ispod 60 godina koji će dobiti poziv. Potom 28. jula na poziv dolazi 3.500 građana esencijalnih zanimanja kao što su obrazovanje i policija. Naredni dan, 29. jula, na poziv dolazi 3.000 građana koji također pripadaju navedenim esencijalnim grupama. Isto tako, 30. jula bit će upućen poziv za 3.000 građana koji pripadaju esencijalnim grupama", saopćila je glasnogovornica.

Nakon ovog perioda, prema riječima glasnogovornice, Kanton Sarajevo počinje proces vakcinacije svih građana starijih od 18 godina bez prethodne najave.

"U subotu, 31. jula, možemo najaviti da KS prvi kreće u 'dane otvorenih vrata'. Odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve starije od 18 godina koji mogu doći bez najave u Zetru. Isti broj vakcina bit će odvojen i 1., kao i 2. augusta za građane KS bez obzira na dobnu skupinu", saopćila je glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza.

Podsjetimo, predstavnici vlasti u KS imali su u planu početi vakcinaciju svih građana bez najave već prethodnog vikenda, ali je ovaj proces prolongiran, zbog toga Kanton Sarajevo za ovu odluku nije dobio odobrenje s federalnog nivoa.

"Jučer sam razgovarao s ministrom Vranićem da pustimo određeni broj doza kao svojevrsna 'otvorena vrata' u Zetri, jer smo imali dvije-tri hiljade doza koje smo mogli dati. A sve to u kontekstu da u ponedjeljak dolazi 21 hiljada AstraZenece, a u naredne dvije-tri sedmice treba doći 160 hiljada doza", rekao je jučer u razgovoru za Klix.ba Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo.

Također, premijer KS Edin Forto jučer je najavio kako se, uzevši u obzir broj vakcina koje će stići u Kanton Sarajevo, može krenuti u proces vakcinacije svih građana starijih od 18 godina.

"Ako se nešto ne promijeni, nekoliko dana nakon toga (dolaska vakcina op.a.), moguće je da ćemo na Zetri otvoriti vrata svima koji žele vakcinu", naveo je Forto u jučerašnjem saopćenju.