BiH
0

Kanton Sarajevo izdvojio 210.000 KM za projekte izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u općini Ilidža

FENA
Kanton Sarajevo izdvojio je 210.000 KM za realizaciju projekata izgradnje i sanacije kanalizacione mreže na području općine Ilidža, te izgradnje priključaka na novoizgrađenu vodovodnu mrežu u naselju Rakovica. Sporazum o finansiranju/sufinansiranju tih projekata potpisao je danas ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić sa načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem.

Prema riječima ministra Hasanspahića, u pitanju su namjenska sredstava prikupljena kroz plaćanje vodne naknade.

"Ovo je četvrta po redu lokalna zajednica kojoj su iz Budžeta KS za 2015. godinu doznačena sredstva a koja će biti utošena za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacine mreže. Za te je svrhe u svih devet općina planirao ukupno šest miliona KM", naveo je ministar Hasanspahić.

Dodao je da će do 10. augusta biti potpisani sporazumi o finansiranju, odnosno sufinansiranju ovakvih projekata sa svim općinama.

Prema ovom sporazumu, 110.000 KM bit će utrošeno za realizaciju prve faze izgradnje fekalnog kanalizacionog kolektora za naselje Rakovica.

Njegovom izgradnjom stvaraju se pretpostavke za rješavanje odvodnje otpadnih voda iz dijelova ovog i naselja Blažuj, kao i rubnih naselja općine Hadžići koja gravitiraju tom području.

Načelnik Memić je istakao da je u ovoj općini prioritetna izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže, ali da problem predstavlja i neadekvatna postojeća mreža, jer se na mnogim odvodnim kanalima za kišnicu priključuju i fekalne vode, zbog čega je potrebno zaštititi podzemne vode.

Istim Sporazumom predviđeno je izdvajanje 100.000 KM za individualne priključke na novoizgrađenu vodovodnu mrežu u Rakovici, čime će stanovnicima ovog naselja biti obezbijeđena pitka voda sa gradskog sistema vodosnabdijevanja.

Zakonske procedure neophodne za realizaciju ovih projekata provest će Općina Ilidža, a nadzor nad izvođenjem građevinskih radova će vršiti Zavod za izgradnju KS, saopćeno je iz Press službe KS.