BiH
87

Kanton Sarajevo dobija tri nova punkta hitne medicinske pomoći

Klix.ba
Kanton Sarajevo dobit će tri nova punkta hitne medicinske pomoći u općinama Ilijaš, Vogošća i Hadžići koji će raditi 24 sata na dan.

Novi punktovi otvaraju se u okviru projekta koji su realizirali Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i J.U. Hitna medicinska pomoć KS u saradnji s općinskim i kantonalnim vlastima koji su prepoznali ovaj dugogodišnji problem. Značajnu podršku dalo je i reosrno ministratsvo zdravstva.

Direktorica Hitne pomoći dr. Sena Softić-Taljanović je istakla da je ovo pitanje za čije rješavanje se institucija koju predstavlja bori još od sada već daleke 2006. godine kada je nakon kontinuiranog insistiranja otvoren punkt na Ilidži. Još tada je prepoznata potreba i za ova tri punkta, ali do danas očigledno nije postojala volja niti sposobnost da se iznađe modalitet rješavanja ovog prijeko potrebnog pitanja.

"Građani koji gravitiraju napodručju ove tri općine više neće biti u nepravedno diskriminirajućem položaju u odnosu na ostale građane Kantona. Naime, do sada smo bili u situaciji da najčešće osobama koje su bile u stanju da im je neophodna hitna medincinska pomoć istu nismo objektivno mogli pružiti unutar tzv. 'zlatnog sata' kao standarda u našem poslu, a zbog velike udaljenosti i čestih saobraćajnih gužvi. Otvaranjem ova tri punkta lokacijski smo bliže izuzetno velikom geografskom području, značajno brže možemo odreagovati, te pružiti blagovremenu i adekvatnu medicinsku pomoć i na taj način doprinijeti spašavanju života", rekla je direktorica Hitne pomoći.

Direktor Zavoda, dr. Kenan Crnkić izjavio je da je imenovanjem na novu poziciju upoznat sa ovim problemom i da je zajedno sa službama poduzeo sve neophodne aktivnosti na njegovom rješavanju. Naglasio je i da su neophodna sredstva odmah planirana u Finansijskom planu, a odgovornom finansijskom politikom i uz značajne napore uspješno je osigurano i Hitnoj pomoći za ovu namjenu stavljeno na raspolaganje 700.000 KM.

"Duboko smo uvjereni da će veliki broj građana koji po bilo kom osnovu gravitiraju ovim područjima sada biti u prilici imati kvalitetniju, efikasniju i bolju zdravstvenu zaštitu što je primarni cilj Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Ukoliko ovim projektom pomognemo da samo jedan ljudski život bude spašen, vjerujem da će misija mene kao čovjeka, struktura koje su mi povjerile ovu dužnost i institucije koju predstavljam biti ispunjena, a benefiti ovog historijskog poduhvata sigurno će značajno nadmašiti troškove istog", rekao je Crnkić.

Otvaranje punktova na lokalitetima Vogošća, Ilijaš i Hadžići je od izuzetnog značaja i ako se ima u vidu da kroz ove općine prolazi koridor 5C i brza cesta na kojima se nažalost veoma česte dešavaju teške saobraćajne nesreće. U hitnim slučajevima vrijeme je i najveći prijatelj i najveći neprijatelj sa kojim se hrabro osoblje Hitne pomoći suočava i brži dolazak na lice mjesta i sama reakcija su često pitanje života i smrti.

Početak rada punktova očekuje se polovinom septembra.