|

Kanton Sarajevo će i dalje pružati svaku vrstu pomoći "sarajevskim četvorkama"

Kanton Sarajevo će i dalje pružati svaku vrstu pomoći "sarajevskim četvorkama"
511
Klix.ba
23.12.2015. u 16:22
21
komentara
511

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
"Sarajevske četvorke", Muhameda, Dženanu, Dženetu i Lamiju Čimpo, jedine rođene u našem gradu u posljednjih 30 godina, danas su posjetili predsjedavajuća Skupštine Ana Babić, premijer Elmedin Konaković i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.
Ovom prilikom, uručili su im školske ruksake sa priborom i slatkišima, jer se mali šetogodišnjaci uveliko spremaju za polazak u školu, vrijedno vježbajući slova i brojeve na školskoj tabli postavljenoj ispod šanka u dnevnoj sobi. Njihovim roditeljima Muji i Emini uručeni su prigodni paketi sa hranom i higijenskim potrepštinama.

Na ovom gestu iskrenim i toplim riječima svojim današnjim gostima zahvalio se Mujo Čimpo, ponosni otac četvorki, kazavši kako će i njegova djeca kad porastu biti zahvalna Kantonu Sarajevo, zbog dosadašnjeg humananog odnosa ove institucije prema njima.

"U ovim danima darivanja željeli smo da ovoj porodici koja ima stvarnu potrebu za podrškom i pomoći lično kažemo da smo tu za njih i da mislimo na njih, da ih nismo zaboravili i da su u našim srcima te da ćemo se i ubuduće brinuti o našim jedinim četvorkama koje ulaze u novu etapu života", kazala je predsjedavajuća Babić. Istakla je kako očekuje da će se njihovom današnjom posjetom povesti i drugi nivoi vlasti koji na svoj način mogu uljepšati život ovoj dječici, a njihovim roditeljima ga značajno olakšati.

Premijer Konaković je naglasio da je izuzetno sretan što je imao priliku da se upozna sa ovom velikom porodicom za koju je ranije čuo od svojih prijatelja, ali i iz dosadašnjih medijskih natpisa.

"Znam da još uvijek imaju neriješenih administrativnih pitanja, da ovaj stan pravno-formalno nije njihov, i to ćemo sa resornim ministrom i našim Fondom za izgradnju stanova odmah riješiti. Započet ćemo i novu proceduru za iznalaženje novog adekvatnijeg stana za sve njih, jer ovaj što sada koriste nema dovoljno ni prostora, ni zraka, jer je u pitanju suterenski stan. To su nam prvi prioriteti i na njima ćemo odmah početi raditi", objasnio je premijer Konaković, ovom prilikom. Dodao je da se naše društvo, pa i Kanton Sarajevo, generalno susreće s problemom nataliteta te da tom pitanju svi moraju posvetiti značajnu pažnju, pa i na ovaj način kroz pružanje direktne i konkretne pomoći, ali i stalne brige za porodice koje imaju sreću da su višečlane, kako bi njihov život u budućnosti bio olakšan.

Kako je navela ministrica Dautbegović, resorno ministarstvo će u okviru svojih nadležnosti pružiti svaki vid i vrstu pomoći ovoj porodici. Raspitivala se i o mogućnosti pružanja dodatnog logopedskog tretmana za Muhameda i Lamiju, kako bi što prije počeli sastavljati svoje prve rečenice. Obećana im je podrška pri upisu u školu.

Kao i sva djeca i Muhamed, Dženana, Dženeta i Lamija nestrpljivo su otvarali svoje ruksake, detaljno ih pregledali i sa osmijehom na licu svojim ručicama izvlačili jedan po jedan poklon i iskreno im se radovali. U tome su im svesrdno pomagali njihovi gosti, kojih su se u prvom momentu zastidjeli. Njihov stid odagnala je zajednička pjesma koju je započela predsjedavajuća Babić, a djeca su joj se s radošću pridružila. Odmah potom su se i uvukla u krila i tople zagrljaje svojih gostiju.

Na kraju je njihov otac Mujo iskazao iskrenu obradovanost premijerovim namjerama i obećanjima te dodao da je i on, kako i svaki roditelj, presretan kad su i njegova djeca sretna, kao što su to danas bila.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...