Kompleks kod Sarajeva
86

Kanton od države traži odgovor: Čiji su tuneli nekadašnje Titove rezidencije na Stojčevcu?

A. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić obratio se aktom Parlamentarnoj skupštini BiH u kojem ukazuje na činjenicu da se još ne zna u čijoj su nadležnosti podzemni tuneli nekadašnjeg Titovog rezidencijalnog kompleksa na Stojčevcu kod Sarajeva, saznaje Klix.ba.

U pismu navodi da oni administrativno pripadaju Općini Ilidža, te da se lokalitet Stojčevca zajedno sa podzemnim tunelima nalazi u drugoj zoni zaštite Spomenika prirode "Vrelo Bosne", a njim upravlja ustanova na čijem je on čelu.

"To implicira da područje Stojčevca, odnosno podzemni tuneli nisu u vlasništvu ove ustanove, ali upravljanje usmjereno na zaštiti i očuvanju prirodnih, kulturno - historijskih i drugih vrijednosti je u svojstvu Ustanove kao upravitelja. Javna ustanova je putem telefonskog kontakta pokušala od potencijalno nadležne institucije dobiti traženu informaciju, ali odgovor je bio da podzemni tuneli nisu u vlasništvu nadležnih institucija na državnom nivou, zbog nepostojanja zakona o državnoj imovini na nivou Bosne i Hercegovine. Budući da se radi o objektu sa velikim turističkim potencijalom i objektu koji ima značajnu kultumo-historijsku vrijednost, čemu svjedoči činjenica da je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, ove podzemne tunele uvrstio na listu evidentiranih spomenika", napisao je Delić.

On je od Parlamentarne skupštine BiH zatražio informaciju o tome u čijoj su nadležnosti navedeni tuneli.