Savez izviđača
191

Kanton nije uplatio ni marku, škola "S. S. Kranjčević" će definitivno biti deložirana

Klix.ba
OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" (Foto: Arhiv/Klix.ba)
OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na osnovu rješenja Općinskog suda u Sarajevu, 20. aprila u 10 sati Osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" bit će deložirana iz zgrade Doma izviđača.

Iz advokatske kancelarije Azema Mehonića, koji zastupa Savez izviđača Federacije BiH u ovom sudskom sporu, pojašnjavaju da je Sud odbio žalbu Kantona Sarajevo upućenu krajem prošle godine na prvobitno rješenje o deložaciji.

Sudski spor pokrenut je lani na zahtjev Saveza izviđača FBiH iz razloga što ni škola ni Kanton Sarajevo nisu plaćali zakupninu utvrđenu međusobnim ugovorom. Time je od februara 2007.godine do lani u proljeće taj dug dostigao iznos veći od 600.000 KM.

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, deložacija je bila zakazana za sredinu novembra 2016. godine, ali nije sprovedena jer je Kanton Sarajevo iskazao spremnost da plati korištenje Doma izviđača. Od tada je prošlo nekoliko mjeseci, a iz ovog kantona na račun Saveza izviđača FBiH na ime zakupnine nije uplaćena niti jedna marka.

S obzirom na to da je nova deložacija zakazana uz prisustvo policije, izvjesno je da će škola "Silvije Strahimir Kranjčević" morati da napusti sarajevski Dom izviđača.