Izbor reisu-l-uleme IZ BiH
2

Kandidiran i sarajevski muftija Husein ef. Smajić

Anadolija
Husein ef. Smajić
Husein ef. Smajić
Na sinoćnjem zasjedanju u Sarajevu Izborno tijelo za područje Sarajevskog muftijstva kandidiralo je Huseina ef. Smajića, muftiju sarajevskog, za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH).

Muftija Smajić predložen je na prijedlog Savjeta Muftijstva Sarajevskog i dobio je najveću podršku članova Izbornog tijela Sarajevskog muftijstva. Također, na prijedloge članova navedenog tijela kandidirani su i zenički muftija Ejub ef. Dautović, te tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović.

Kako je za Agenciju Anadolija (AA) potvrdio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu Jusuf Zahiragić, na osnovu pojedinačnih prijedloga podržane su i kandidature travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića, te doc. dr., hafiza Halila ef. Mehtića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Najviše kandidatura u dosadašnjem procesu kandidiranja za vrhovnog poglavara IZBiH, njih devet, dobio je tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović.

Pored Sarajevskog muftijstva, muftiju Kavazovića je, do sada, kandidiralo Zeničko, Bihaćko, Tuzlansko, Mostarsko, Banjalučko i Goraždansko muftijstvo. Također, kandidirala ga je i Islamska zajednica u Hrvatskoj i Mešihata IZ u Srbiji.

Značajnu podršku unutar IZBiH dobio je i doc. dr., hafiz Halil ef. Mehtić, te travnički muftija Nusret ef. Abdibegović. Isto tako, po dvije kandidature imaju sarajevski i zenički muftija Husein ef. Smajić, odnosno Ejub ef. Dautović.

Ostalo je da svoje kandidature do sutra, 31. jula, dostave Ljubljansko muftijstvo, te izborne jedinice u dijaspori (zapadna Evropa, Australija i Amerika).

Nakon mjeseca ramazana održat će se sjednica Sabora IZBiH na kojoj će biti utvrđena tri kandidata za reus-l-ulemu, koliko ih može učestvovati na izborima za bošnjačkog duhovnog i vjerskog vođu.