Mostar 2024.
0

Kandidatura za Evropsku prijestolnicu kulture: Pokrenuta stranica mostar2024.ba

Piše: R. D.
(Foto: R. D./Klix.ba)
Grad Mostar ozbiljno korača na putu da postane Evropska prijestolnica kulture 2024. godine. Na danas organiziranoj konferenciji za medije prezentirane su najnovije aktivnosti na tom važnom projektu.

Sanela Mešić, savjetnica u Gradskoj upravi, kazala je da je počela izrada Strategije kulturnog razvoja Grada Mostara.

"Želja nam je uraditi kvalitetan strateški dokument koji će odrediti razvoj kulture ovog grada, ali i ne samo to. Tim dokumentom želimo odrediti sve segmente življenja. Već smo angažirali stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u izradi lokalnih i regionalnih strategija, radi se o Vjekoslavu Domljanu. Uz njega će koautori strategije biti članovi fokus grupe sastavljeni iz Foruma 2024 koji okuplja najveći broj aktera mostarske kulturne scene", kazala je Ćorić.

Značaj strategije traži uključenost najvećeg broja kreatora te će biti organizirane javne rasprave, a osmišljen je i anketni upitnik.

"Pozivamo najširu javnost da se uključi u ove procese, jer doista želimo napraviti grad kao prijestolnicu kulture, prije svega nama, a ako budemo Evropska prijestolnica kulture, to će biti dodatni ponos", zaključila je Mešić.

Josip Blažević, član tima koji radi na kandidaturi, kazao je kako je pokrenuta web stranica www.mostar2024.ba na kojoj se nalaze sve relavantne informacije.

"Na stranici će se moći pratiti i svi događaji iz kulture, svih naših kulturnih institucija, kao svojevrsna komplementarnost termina. Želimo da se događaji u kulturi ne poklapaju, da ne bude kao do sada da u isto vrijeme budu tri predstave ili dva muzička događaja", naglasio je Blažević.

Još jednom je naglašeno da sama titula kulturne prijestolnice nije primarni cilj.

"Svi poslovi koje sve naše institucije i organizacije trebaju uraditi da bi predale aplikaciju Mostar će dovesti na znatno bolji nivo u odnosu na sadašnje stanje. Kad ostvarimo taj napredak bit će nam svejedno jesmo li zvanično postali prijestolnica ili ne", kazao je Mustafa Alendar iz Gradske uprave.

Iz naše zemlje ozbiljna konkurencija Mostaru je Banja Luka, a konačna odluka bi trebala biti poznata sredinom naredne godine.