Pitanje zdravlja
234

Kandidatkinja stranke Za nove generacije Adna Bešić: Ne kontrolišemo lošu hranu, samo se brine o profitu

B. R.
Adna Bešić (Foto: Za nove generacije)
Adna Bešić (Foto: Za nove generacije)
Adna Bešić, kandidatkinja stranke Za nove generacije za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i mikrobiologinja, je problematizirala kvalitet hrane koja se prodaje na domaćem tržištu.

Napomenula je da analize institucija pokazuju da se hrana kontrolira i da je zdrava, ali se pita da li je zaista to tako.

"Zakonske regulative u Bosni i Hercegovini su dobro definisane, ali se zakoni u praksi ne primjenjuju. Ostvarivanje profita je primarno i iznad je zakonskih regulativa. Logično je da u takvom društvu, kojem isključivo diktira profit, neispravna hrana često dođe do konzumenata. Takva hrana ima pogrešnu deklaraciju, može biti otrovna i opasna po život, posebno onih koji su alergični na neke sastojke. Informacije o tome da je hrana neispravna ili da je hrana iz Bosne i Hercegovine neupotrebljiva dio su naše svakodnevnice", ukazala je Bešić.

Podsjetila je da se širom svijeta u poljoprivredi sve više koriste pesticidi, istakavši da se njihovi ostaci zadržavaju u hrani. Obrazložila je zašto misli da je to posebno zabrinjavajuće za Bosnu i Hercegovinu.

"Niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko pesticidi ugrožavaju naše zdravlje. Ono što možemo uraditi jeste govoriti o odgovornoj upotrebi pestidica te analizirati hranu na zaostale količine pesticida kako bi se preventivno djelovalo. U Bosni i Hercegovini nema referentnih laboratorija za mnoge mikrobiološke parametre i zagađivače. Razlog za to je jasan - iza svega stoji jak politički i entitetski lobi kojem zaštita zdravlja nije na listi prioriteta", istakla je.

Bešić je također napomenula da Hrvatska na internetskoj stranici svoje Agencije za poljoprivredu i hranu objavljuje da, kako je navela, svakodnevno povuče nekoliko prehrambenih proizvoda zbog prisustva veće količine bioloških, hemijskih ili fizičkih agenasa.

"Hrana u Bosni i Hercegovini uopće se ne analizira na prisustvo etilen oksida zbog kojeg se ogromne količine hrane u Hrvatskoj povlače. Aditivi, koji mogu biti prirodnog ili sintetičkog, koriste se u prehrambenoj industriji, jer se njima produžava rok trajanja hrane, poboljšava ukus, miris i izgled. No, u prehrambenim proizvodima u Bosni i Hercegovini nalazimo nedopuštene aditive, posebno u sastavu energetskih pića, sokova ili sirupa za djecu", naglasila je.

Poručila je da se hrana mora kontrolisati te da povećan nadzor ispravnosti hrane mora biti prioritet.