Rade Rakulja
0

"Kandidati za mandatara su Džombić, Škrbić i Tegeltija"

FENA
Prema tvrdnji predsjednika Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulja, aktuelni ministri finansija i zdravlja Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić i Ranko Škrbić, te načelnik Općine Mrkonjić-Grad Zoran Tegeltija mogući su kandidati za mandatara za sastav nove Vlade RS-a.

Rakulj je ovo izjavio nakon današnjeg konsultativnog sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, navodeći da je spomenuta trojka u mislima Dodika kada je u pitanju mandatar.

"Od spomenute trojice kandidata koji su u mislima predsjednika RS-a, penzionerima je svejedno ko će da bude mandatar", rekao je Rakulj novinarima u Banjoj Luci, napominjući da oni nisu postavljali nikakve zahtjeve oko mogućeg izbora novog entitetskog premijera.

Prethodno je Dodik razgovarao i s delegacijom Boračke organizacije RS-a, čiji predsjednik Pantelija Ćurguz nije govorio o imenima mogućih kandidata, ali je naveo da će entitetski predsjednik 22. novembra saopćiti ko je njegov izbor za prvog čovjeka Vlade RS-a.

Dodik ih je informirao o nekoliko imena o kojima razmišlja za mandatara, ali nije kazao novinarima o kome se radi.

"Sigurno znamo da će u utorak ujutro predsjednik saopćiti ime mandatara za sastav nove Vlade RS-a", naveo je Ćurguz danas novinarima u Banjoj Luci.

Boračka populacija smatra, dodao je, da mandatar treba da bude iz političke stranke koja je dobila najviše povjerenja u narodu, kao i novi ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, zbog širine problematike u tom ministarstvu i lakše saradnje na rješavanju problema.

Na konsultacijama kod Dodika danas će biti i predstavnici Demokratske partije, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije BiH, kao i Narodne demokratske stranke i Srpske radikalne stranke RS-a.