"Vruć krompir"
69

Kandidat je i brat badže Dragana Čovića: Vlada direktora FUP-a mora imenovati u roku od mjesec

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je Nezavisni odbor Parlamenta FBiH jučer završio svoj posao u vezi sa procedurom imenovanja novog direktora Federalne uprave policije (FUP) te ranglistu kandidata nakon bodovanja proslijedio izvršnoj vlasti, Vlada FBiH ima zakonski rok od 30 dana da imenuje prvog čovjeka FUP-a.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH jučer je obavio intervjue sa kandidatima za direktora Federalne uprave policije nakon čega je utvrdio da je aktuelni direktor Granične policije BiH Zoran Galić najbolje rangirani kandidat sa ukupno osvojenih 97 bodova.

Drugorangirani je Milan Galić, aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona sa ukupno osvojenih 96 bodova, a trećerangirani Ensad Korman, nedavno imenovani zamjenik direktora FUP-a sa ukupno osvojenih 89,5 bodova.

Na četvrtom mjestu po bodovimma je Robert Perić (89 bodova), koji je trenutni načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina Granične policije BiH. Zanimljivo je da se Perić već ranije gledao kao favorit, uzme li se u obzir politički aspekt, budući da se radi o osobi bliskoj lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Robert Perić je, naime, brat Dragana Perića, a koji je badžo predsjednika HDZ-a BiH. Dragan Perić i Dragan Čović su oženili dvije sestre, pa se cijenilo da će Perić zahvaljujući političkoj podršci postati novi direktor FUP-a.

Međutim, sada nakon objavljene rangliste kandidata ostaje da se vidi hoće li to biti zaista slučaj, uzme li se u obzir da je Perić tek četvrti na ovoj listi.

Tako je sada Vladi FBiH koju prevodi Fadil Novalić i koji se nalazi u tehničkom mandatu prebačen vruć krompir, budući da u zakonskom roku od 30 dana mora imenovati direktora FUP-a, dakle osobu koja će u naredne četiri godine biti na čelu veoma važne policijske agencije u FBiH.

Uzme li se u obzir ranija nastojanja političkih stranaka da preuzmu kontrolu nad FUP-om, ostaje da se vidi da li su se posložile kockice i da li će SDA ovu poziciju "prepustiti" HDZ-u. Treća opcija je da na čelo FUP-a dođe osoba koja se ne želi svrstati ni u jedan politički tabor.