Francuska i Njemačka
0

Kancelarije ambasada u Banjaluci zatvaraju se 1. septembra

SRNA
Ambasada Francuske u BiH zatvoriće svoju kancelariju u Banjaluci 1. septembra, a razlozi za to su isključivo finansijske prirode, rečeno je Srni u sjedištu Ambasade u Sarajevu.

U ovom diplomatsko-konzularnom predstavništvu navode da Kancelarija u Banjaluci više nije toliko potrebna da bi se za nju izdvajala novčana sredstva, a sve nadležnosti biće prenesene na Ambasadu u Sarajevu.

"Razlozi za zatvaranje su budžetske prirode, jer se smanjuju efektive", rekli su u francuskoj Ambasadi, podsjetivši da je kancelarija otvorena 1998. godine radi pojednostavljivanja kontakata.

Iz Francuske ambasade  su napomenuli da će u Banjaluci nastaviti sa radom Francuski kulturni centar koji će uskoro dobiti veće prostorije za rad i povećati osoblje, te nastaviti da omogućava građanima Banjaluke kontakte i zbližavanje sa ovom evropskom zemljom.  

Ispostava Njemačke ambasade u Banjaluci takođe se zatvara 1. septembra, što prema riječima njemačkog ambasadora Joacima Schmita, proizlazi iz neophodnog konsolidovanja državnog budžeta i nikako nema političku prirodu. 

"Nadležnosti ove ispostave prelaze na njemačku Ambasadu u Sarajevu, a njemačke organizacije kao što su GTZ, DAAD, ali i Fondacija `Fridrich Ebert` ostaju i dalje prisutne u Banjaluci", rekao  je Schmit za Srnu.