Kandidat SD-a
69

Kamočaji: Vlast u Kantonu Sarajevo opteretila je sve segmente našeg zdravstvenog sistema

Klix.ba
Igor Kamočaji
Igor Kamočaji
Šef izbornog štaba Socijaldemokrata BiH Igor Kamočaji i nosilac liste za Općinsko vijeće Novo Sarajevo izjava je da će ova stranka nastupiti u pet općina u Sarajevu, a to su: Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad i Ilidža.

Kako je naveo, Sead Dizdarević je nosilac liste za Općinsko vijeće Centar, Sanel Dragolovčanin, predsjedavajući vijeća Stari Grad, nosilac je za Općinsko vijeće Stari Grad, za Općinsko vijeće Novi Grad nosilac je Mesud Mujanović, na listi za Općinsko vijeće Ilidža je Dževad Agović.

On je prokomentirao i epidemiološku situaciju i zdravstveni sistem.

"Nažalost, dvije strane su ovdje ugrožene zbog nesposobnosti da se pandemija suzbije, a to su građanstvo koje živi u strahu od zaraze koronavirusom ili prolazi iscrpljujući i spor put pacijenta, te medicinsko osoblje koje je već zamoreno i svakodnevno izloženo ogromnom pritisku, naporu i zdravstvenom riziku. Odgovornost je na vlastima u KS koja nije adekvatno odgovorila ovom velikom organizacijskom i profesionalnom izazovu samim tim opteretila sve segmente našeg zdravstvenog sistema i stavila ih u vrlo nezavidnu poziciju", kazao je on.

Prije nekoliko dana, navodi Kamočaji, SD BiH je održao press konferenciju na kojoj smo postavili mnoga pitanja na koja građani zaslužuju odgovor. I

"Informišite nas. Želimo da znamo. Pravite analize, zašto nam je ovako. Ako niste sposobni vi da nađete riješenje, ovo je demokratija, onda je to indikator da ne treba više da nas vodite. Nadamo se da će se građani sjećati ovoga u novembru kada budu zaokruživali listić i razmisliti da li da ponovo daju glas za one partije koje su nas dovele u stanje u kojem jesmo. Šta može biti gora opomena od toga", rekao je on.

Govorio je i o tome šta su najveće slabosti koje otežavaju pacijentima da dođu do svojih prava, testova i terapija u borbi protiv teške pandemije.

"Nerijetko čujemo da se pacijent treba ubjeđivati putem telefona da dobije uputnicu za testiranje na Covid -19. Da li se to štedi na testovima! Ne samo da želimo nego imamo i pravo znati sa čime raspolažemo i šta je razlog tome! Put pacijenta je mukotrpan i spor! Dakle, jedan dan nazovete, ako ste sretni i dobijete uputnicu, zakazani ste za naredni dan, onda rezultati dođu u roku dan ili dva, nekad i tri i naredni dan idete na pregled i radite pretrage. Od momenta kada ste nazvali do momenta kada dobijete terapiju može proći i 5 do 7 dana", istaknuo je Kamočaji.

Pacijenti su, kaže on, prepušteni vlastitoj improvizaciji kućnog liječenja a niko ih i ne nazove da pita kako su, kako se osjećaju.

"Mogu pozvati svog porodičnog ljekara ako su sretni da im se iko javi. Ili je linija zauzeta ili se na nju niko ne javlja.. Evo, probajte i vi sami. Testirajte sistem. Vidite šta ćete dobiti. Ove činjenice stvaraju agoniju, depresiju i paniku kod stanovništva. Bavi li se iko mentalnim zdravljem naših građana u doba pandemije. Covid uzima živote svih starosnih doba. Šta je više potrebno da se dogodi da bismo dobili efikasniji sistem? Da li imamo zamor medicinskog osoblja! Postoje li sredstva u budžetu da se zaposli veći broj medicinskog osoblja! Imamo pravo da znamo! Imamo pravo na redovno i transparentno informisanje o svim planovima i programima ko i kako će nas iz ove situacije izbaviti, ali svjedočimo svi mi zajedno da ih nema jer se niko odgovorno ovime ne bavi i to je činjenica s kojom se suočavamo", poručio je Kamočaji.