{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
"Kameni spavač" danas slavi 95. rođendan

17.10.2012. u 09:46
1.060
32
"Kameni spavač" danas slavi 95. rođendan
1.060
"Kameni spavač" danas slavi 95. rođendan
Mak Dizdar
Veliki bh. pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar rođen je na današnji dan prije 95 godina. Njegove stihove i danas uče hiljade školaraca. Njegovo književno djelo i danas izučavaju brojni historičari književnosti, teoretičari, lingivisti...
Mak Dizdar je rođen u Stocu 17. oktobra 1917. godine. Još kao dječak dolazi u Sarajevo, gdje nastavlja školovanje, a prvom zbirkom "Vidovopoljska noć", koja je prepolovljena nakon državne cenzure, ulazi u kulturni i javni život glavnog bh. grada. Imao je tada svega 19 godina.

Tokom drugog svjetskog rata priključio se oslobodilačkom pokretu otpora. Njegova porodica, brat, majka i sestra, stradali su u Drugom svjetskom ratu, a s obzirom na to da je on bio član oslobodilačkog pokreta, njihovu smrt nosio je kao vlastiti grijeh.

Nakon rata, vratio se novinarstvu te osnovao izdavačku kuću, a njegova mala firma "Seljačka knjiga" prerasla je u jednu od najvećih izdavačkih kuća na Balkanu. No, tadašnja vlast onemogućila je rad njegove firme, a on je s porodicom živio na rubu siromaštva.Zbirku "Kameni spavač" objavio je 1966. godine, a i danas se to djelo smatra vrhuncem njegovog stvaralaštva. Umro je 14. jula 1971. godine u Sarajevu, a te godine objavljeno je još jedno njegovo vrhunsko djelo - Modra rijeka, pjesma koju su izvodili Rade Šerbedžija i Indexi i koju uče školarci. Ta pjesma proslavila je Dizdara, a proglašena je i evropskom pjesmom.Dizdar je inspiraciju pronalazio posmatrajući stećke i crpeći energiju iz Bosne.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: