"Prkosan od sna"
1.1k

VIDEO / "Kameni spavač" danas slavi 95. rođendan

Klix.ba
Mak Dizdar
Mak Dizdar
Veliki bh. pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar rođen je na današnji dan prije 95 godina. Njegove stihove i danas uče hiljade školaraca. Njegovo književno djelo i danas izučavaju brojni historičari književnosti, teoretičari, lingivisti...

Mak Dizdar je rođen u Stocu 17. oktobra 1917. godine. Još kao dječak dolazi u Sarajevo, gdje nastavlja školovanje, a prvom zbirkom "Vidovopoljska noć", koja je prepolovljena nakon državne cenzure, ulazi u kulturni i javni život glavnog bh. grada. Imao je tada svega 19 godina.

Tokom drugog svjetskog rata priključio se oslobodilačkom pokretu otpora. Njegova porodica, brat, majka i sestra, stradali su u Drugom svjetskom ratu, a s obzirom na to da je on bio član oslobodilačkog pokreta, njihovu smrt nosio je kao vlastiti grijeh.

Nakon rata, vratio se novinarstvu te osnovao izdavačku kuću, a njegova mala firma "Seljačka knjiga" prerasla je u jednu od najvećih izdavačkih kuća na Balkanu. No, tadašnja vlast onemogućila je rad njegove firme, a on je s porodicom živio na rubu siromaštva.

Zbirku "Kameni spavač" objavio je 1966. godine, a i danas se to djelo smatra vrhuncem njegovog stvaralaštva. Umro je 14. jula 1971. godine u Sarajevu, a te godine objavljeno je još jedno njegovo vrhunsko djelo - Modra rijeka, pjesma koju su izvodili Rade Šerbedžija i Indexi i koju uče školarci. Ta pjesma proslavila je Dizdara, a proglašena je i evropskom pjesmom.

Dizdar je inspiraciju pronalazio posmatrajući stećke i crpeći energiju iz Bosne.