Raspisan tender
20

Kamena kula banjalučke tvrđave Kastel uskoro u novom ruhu

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Grad Banja Luka raspisao je tender za izvođače radova za rekonstrukciju krova kamene kule na tvrđavi Kastel, koji je izgorio u požaru 2013. godine.

Procijenjena vrijednost tendera iznosi 42.735 KM bez uračunatog PDV-a. Kako se navodi, nabavkom je predviđena potpuna rekonstrukcija krova kule koja se nalazi na ulazu u tvrđavu Kastel. Prema tenderskoj specifikaciji, predviđena je zamjena krova i pripadajuće drvene konstrukcije.

Rok za prijem ponuda je 6. novembar ove godine.

Pvi dio radova trebalo bi da bude obavljen tokom ove godine, dok bi na proljeće krov bio obložen specijalnom drvenom pokrivkom koja, zbog zakonskog stepena zaštite koju ima tvrđava Kastel, mora "odležati" određeno vrijeme kako bi bila spremna za upotrebu.

Prvi dio rekonstrukcije tvrđave urađen je tokom protekle dvije godine. Vrijednost radova iznosila je 1,13 miliona eura koji su osigurani putem IPA fondova Evropske unije. Prva faza rekonstrukcije okončana je u oktobru prošle godine.

Uz renovirani prostor kamene zgrade, dijela južnog bedema i kule pet, što čini dio faze cjeline devet, završeni su i radovi na dijelu cjeline dva - kulturni centar s pratećim sadržajima, koja je obuhvatila obnovu kula 3 i 4, sjevernog i istočnog bedema između ulaznih kapija te dijela bastiona i bedema.

Kako je ranije procijenjeno, za rekonstrukciju cijelog Kastela potrebno je još 20 miliona KM.

Trvđava Kastel je najstariji banjalučki historijski spomenik, a današnji izgled tvrđave potječe s početka 18. vijeka, tačnije od 1712. do 1714. godine kada se Turska, koja je vladala ovim prostorima, pripremala za novi rat s Austrijom. Danas je centar kulturnih i zabavnih dešavanja te glavna turistička atrakcija.