Pozvani pripadnici MUP-a
276

Kalinovik: U štali pronađeni ostaci 24 ubijena i spaljena Bošnjaka

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Klix.ba)
Članovi udruženja porodica nestalih "Istina-Kalinovik 92" radeći na pripremi obilježavanja 20. godišnjice stradanja 24 Bošnjaka koji su na svirep način ubijeni, a potom zapaljeni u štali Tuzlaka u selu Ratine, pronašli su ostatke više skeleta.

"Danas oko 14 sati u sklopu priprema za obilježavanje dvadesete godišnjice od dana kada su ubijena 24 čovjeka, a potom spaljena u štali Tuzlaka, Udruženje je izašlo na teren da izvrše čišćenje terena i tom prilikom smo u toj štali našli ostatke više skeleta. Ne znamo o koliko skeleta se radi jer smo obustavili kopanje i pozvali nadležni MUP da vide o čemu se radi", kazao je Elvir Čusto, član Upravnog odbora Udruženja građana "Istina-Kalinovik 92".

Grobnica u u štali Tuzlaka u selu Ratine ekshumirana je 1999. godine kada su pronađene dvije vreće pepela.

"Međutim, mi smo sada pronašli nekoliko desetina rebara i jednu karlicu na površini. Ima nekoliko čahura i dijelova odjeće, izgorenih pantalona i ličnih stvari", pojašnjava naš sagovornik.

"Za zločine u Kalinoviku suđeno je Ratku Bundalu koji je osuđen na 22 godine na Sudu BiH, Nedži Zeljaji koji je osuđen na 15 godina i Đorđislavu Aškrabi koj dobio sedam godina. Također, suđeno je i pripadnicima Stanice javne bezbjedosti Kalinovik Milanu Periću, Spasoji Doderi, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini koje je Sudsko vijeće Suda BiH prvostepenom odlukom oslobodilo odgovornosti", kazala nam je Zlatka Čukurija, čija su dva brata spaljena u štali Tuzlaka.

"Zahtijevali smo o državnog Tužilaštva i Amora Mašovića da državna Komisija za traženje nestalih izađe na teren što je prije moguće. Mi za ovim kostima tragamo više od 20 godina. Sada smo pronašli više ostataka nego kad je bila ekshumacija 1999. godine", dodao je Čusto.

Članovi Udruženja "Istina-Kalinovik 92" odlučili su ostati kod pronađenih skeleta dok se ekshumacija ubijenih Bošnjaka u potpunosti ne završi.