Kalinovik
0

Obilježavanje 20. godišnjice stradanja civilnog stanovništva

Klix.ba
Prošlogodišnje obilježavanje zločina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prošlogodišnje obilježavanje zločina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Obilaskom nekadašnjih logora, mjesta tortura i ubijanja na području opštine Kalinovnik, polaganjem cvijeća te učenjem Fatihe, članovi porodica nestalih, kao i preživjeli logoraši kalinovičkih logora, u nedjelju, 24. juna, obilježit će 20. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva tog kraja.

U sklopu obilježavanja tužne godišnjice počast stradalima bit će odata ispred OŠ Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 osoba, a 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno. Bit će odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru Barutni magacin, iz kojeg je u smrt otišlo 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka, gdje je 25 muškaraca strijeljano, a zatim spaljeno. Zločinci nisu poštedjeli ni tijela ubijenih, pa ih je većina spaljena, pronalažene su polomljene i izdrobljene kosti ubijenih, a za najmanje 50 tijela porodice i dalje tragaju.

Obilježavanje 20. godišnjice dočekuje se sa velikim ogorčenjem zbog nepravosnažne oslobađajuće presude za policajce SUP-a Kalinovik.

"Nepravosnažnom oslobađajućom presudom za policajce SUP-a Kalinovik, Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine, Sud BiH legalizuje ubistva, silovanja i progon Bošnjaka Kalinovika, te se svojim djelovanjem stavlja u direktnu zaštitu izvršilaca ovih krvavih djela.

Ova presuda Suda BiH, kojom se odgovornosti oslobađaju četiri policajca SUP-a Kalinovik, koji su vršili hapšenja i progon te indirektno učestvovali u ubistvima 120 Bošnjaka i silovanju 30 Bošnjakinja je sramotan, nehuman, ponižavajući, diskriminirajući i krvavi čin obračuna sa svim preživljelim Bošnjacima opštine Kalinovik", kažu iz Udruženja članova porodica nestalih i ubijenih opštine Kalinovik "Istina-Kalinovik 92", dodajući kako je Sud BiH ovakvim činom javno stavio do znanja da izvršioci etničkog čišćenja, ubistava i silovanja imaju otvorenu zaštitu u ovoj instituciji, dok preživjeli Bošnjaci nemaju pravo ni mogućnost da pronađu kosti svojih najmilijih, koje su ove četiri osobe uhapsile i odvele u nepoznatom pravcu.

"Policajci Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina su iz ruku Hasne Čusto oteli njenog maloljetnog sina, čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni, a o čemu je majka Hasna Čusto, kao logorašica, javno svjedočila pred Sudom BiH u ovom postupku", ističu iz Udruženja "Istina - Kalinovik 92".

Udruženje "Istina - Kalinovik 92" je 2. februara 2011. pismeno upozorilo sve relevantne domaće i međunarodne institucije da se sudija Davorin Jukić otvoreno stavlja na stranu optuženih, te da svojim bahatim i drskim ponašanjem omalovažava žrtve i svjedoke.

Komandir SUP-a Kalinovik Neđo Zeljaja, koji je bio nadređeni ovoj četverici policajaca, pravosnažnom presudom je osuđen na 15 godina. Potpuno isti dokazi i svjedoci u ovom predmetu Davorinu Jukiću nisu bili dovoljni da ih osudi za ono što je već dokazano da su radili. Da izvršioci zločina u Kalinoviku uživaju svu zaštitu pravne države, govori i činjenica da su Milan Perić i Predrag Terzić aktivni policajci MUP-a RS, dok je Aleksandar Cerovina aktivni policajac Sudske policije RS-a, a Spasoje Doder, vođa sektora SUP-a Kalinovik 1992. godine, sada je aktivni pripadnik SIPA-e.

Za zločine u Kalinoviku pravosnažnom presudom su osuđeni Krsto Savić na 22 godine, Ratko Bundalo na 22 godine, Neđo Zeljaja na 15 godina, Slavko Lalović na 5 godina i Đorđislav Aškraba odlukom Apelacijskog suda na 7 godina zatvora. Istraga za zločine u Kalinoviku pred državnim Sudom BiH se vodi za još 20 osoba.

"Posebno smo razočarani činjenicom da političko rukovodstvo opštine Kalinovik sa Milevom Komlenović, koja je kadar SNSD-a, na čelu i nakon svih ovih presuda ne priznaje razmjere počinjenog zločina i ne želi da nam pomogne u pronalaženju još oko 50 nestalih osoba. Aktuelna načelnica Opštine Kalinovik je, naočigled kompletne svjetske i domaće javnosti, otvoreno pružila podršku zločincu Ratku Mladiću i nije za to sankcionisana", podsjećaju članovi udruženja koje okuplja porodice nestalih i ubijenih civila s područja opštine Kalinovik te dodaju kako predsjednik SNSD-a Kalinovik i ujedno predsjednik Skupštine Opštine Kalinovik, kao akter i učesnik svih zločina u 1992. godini, također negira sve počinjene zločine, a porodicama nestalih ne omogućava čak ni obilježavanje mjesta masovnih grobnica, kao ni mjesta stradanja".

Iz Udruženja skreću pažnju na činjenicu da je rukovodstvo općine Kalinovik jedino općinsko rukovodstvo u BiH koje ne pruža nikakvu pomoć porodicama nestalih i da svojim postupcima i zvanično čuvaju i štite ono što je urađeno 1992. godine.

"Ključni ljudi koje se sumnjiči da su odgovorni za pokolj u Kalinoviku, Boško Govedarica, Grujo Lalović i Dalibor Krstović, su i dalje na slobodi, te bez većih problema žive i rade na teritoriji Srbije i pored činjenice da je za njima raspisana Interpolova potjernica", navodi se u saopštenju Udruženja.