Kalifornija i još desetak država planira tužiti Trumpa zbog vanrednog stanja

F
FENA
19.2.2019. u 09:48
21
31
Kalifornija i još desetak država planira tužiti Trumpa zbog vanrednog stanja
21
Kalifornija i još desetak država planira tužiti Trumpa zbog vanrednog stanja Foto: EPA-EFE
Kalifornija planira tužiti američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi sudski pobila njegovu objavu vanrednog stanja, a moglo bi je slijediti desetak država rekao je državni tužilac Xavier Becerra.
Trump je objavio varedno stanje kako bi zaobišao Kongres i osigurao sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom, što je bilo jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

"Predsjednik ima široke ovlasti. Ali nema ovlasti kršiti ustav", rekao je Becerra za NBC.

Američki mediji javili su da bi se Kaliforniji mogli pridružiti New Mexico, Oregon, Minnesota, New Jersey, Hawaii i Connecticut, prenosi Al Jazeera Balkans.

Trump je u petak potpisao deklaraciju o vanrednom stanju kako bi mogao ispuniti svoje predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom, ali je odmah dao naslutiti da je svjestan da ga čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao.

Vanredno stanje - ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres - omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid, odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: