Velika neizvjesnost
0

Kalesijci još ne znaju ko će im biti načelnik: Dva kandidata i dalje u tijesnoj borbi

A. K.
Sead Džafić i Zijad Kulanić su u tijesnoj utrci (Foto: Klix.ba)
Sead Džafić i Zijad Kulanić su u tijesnoj utrci (Foto: Klix.ba)
Već devet dana u Kalesiji traje neizvjesnost vezano za to ko će biti načelnik ove općine. Dva kandidata su u tijesnoj borbi, a presudni će biti glasovi koji su prikupljeni od birača posredstvom mobilnih timova te onih koji su glasali putem pošte.

Centralna izborna komisija BiH jučer je u svoju bazu unijela i posljednje glasove koji su ostvareni na redovnim biračkim mjestima u Kalesiji. Time je postupak završen, a na 51 biračkom mjestu zabilježen je 16.461 glasački listić, od čega je 15.951 bio važeći.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, doskorašnji načelnik Kalesije Sead Džafić iz Nezavisne bh. liste osvojio je 5.475 glasova, odnosno 34,32 posto. Odmah iza njega nalazi se njegov protukandidat Zijad Kulanić iz Stranke demokratske akcije sa 5.390 glasova, odnosno 33,79 posto.

Posljednji presjek CIK-a BiH vezano za izbrone rezultate u Kalesiji (Foto: Klix.ba)
Posljednji presjek CIK-a BiH vezano za izbrone rezultate u Kalesiji (Foto: Klix.ba)

Razlika između ova dva kandidata ogleda se u svega 85 glasova, zbog čega će po svemu sudeći u proglašenju pobjede biti presudni glasovi birača koji su glasali posredstvom mobilnih timova te onih koji su biračko pravo ostvarili izvan BiH putem pošte.

Prema izbornim procedurama, glasački listići na kojima su glasali građani posredstvom mobilnih timova, odmah su kovertirani pred biračima te su upućeni u Centralnu izbornu komisiju BiH.

Također, naši građani koji su glasali izvan BiH, svoje koverte su adresirali na Centralnu izbornu komisiju BiH, čijim članovima slijedi prebrojavanje.