BiH
39

Kalabić: Sigurnosne agencije su u službi stranaca, a ne građana BiH

FENA
Drago Kalabić (Foto: SRNA)
Drago Kalabić (Foto: SRNA)
Član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić tvrdi da sigurnosne agencije na nivou BiH te pravosudni sistem "ne služe građanima ove zemlje“, već su pod zaštitom nekih ambasada i služe im za kreiranje nekih političkih procesa.

Kalabić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ustvrdio da su to pokazali nedavni događaji u Sarajevu te iznio tvrdnje da se sigurnosne agencije bave i prisluškivanjem građana.

"Pokazalo se da su te sigurnosne agencije ne samo neaktivne i nesposobne, već da su čak aktivno učestvovale u nekim događajima protivno interesima BiH i ne žele da onima koji su ih postavili podnesu ni adekvatne izvještaje", rekao je Kalabić.

Tvrdi da međunarodna zajedica, pojedini ambasadori i OHR u BiH, pa i dio medija ne žele ni da komentiraju njihov rad, već je pritisak usmjeren na Parlament BiH.

"Nelogično je da pored stotina miliona KM izdvojenih na sigurnosne agencije i pravosuđe imamo zemlju s najviše terorista u Evropi, gotovo kao cijela Evropa zajedno, imamo situaciju da ratni zločinci slobodno šetaju zemljom, koja također ima i najveći stepen korupcije", ustvrdio je Kalabić.

Optužio je, kako je rekao, sve bh. sigurnosne agencije da su više u službi pojedinih ambasada i stranih centara moći, nego građana BiH, te da se pod tom moćnom zaštitom, bave i nekim nespojivim aktivnostima, "prisluškuju građane, novinare i političare, a to ostaju nesankcionirani“.

"Pokušalo se također na jedan traljav način prikazati da mišljenje nekoliko stotina građana predstavlja i mišljenje cijele BiH, što je neprihvatljivo i to je sramna medijska kampanja", naveo je Kalabić osvrćući se na dešavanja 6. juna u Sarajevu.

Najavio je da će i Vijeće Evrope izvijestiti o "neprimjerenom ponašanju međunarodnih predstavnika i ambasadora u BiH, te da ono što oni rade nema veze s demokratskim načinom ophođenja“.