BiH
133

Kalaba: BiH ima zastarjele i prljave izvore energije

FENA
(Foto: FENA)
Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu smatra da BiH ima zastarjele i prljave izvore energije, što znači da se nalazi na prekretnici planiranja velikih dugoročnih investicija u energetski sektor.

On je to kazao danas u Sarajevu povodom prezentacije novog modela za planiranje dekarbonizacije energetike u BiH. Prezentacija je bazirana na osnovu energetskog modela kreiranog u sklopu projekta "Strategija za održivu energiju jugoistočne Evrope" koji uključuje BiH, Albaniju, Hrvatsku, Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju.

Kalaba je pojasnio da je namjera Centra za životnu sredinu doprinijeti diskusiji o energetskim sistemima u ovom dijelu Evrope te pokazati da je moguć prelazak na održive, obnovljive izvore energije.

Dodao je da projekt traje već dvije i po godine, a trajat će još godinu i po, te će novi model dekarbonizacije biti dostupan svima na internetu, od stručnjaka do ostalih zainteresiranih.

Menadžer za kvalitet i ekologiju Tvornice cementa Kakanj Almir Bajtarević kazao je da će BiH ubuduće imati obavezu da smanji emisije ugljendioksida (CO2) jer se približava ulasku u Evropsku uniju (EU).

U cementnoj industriji, kako je rekao, jedan od načina da se to postigne jest korištenje otpada kao goriva, umjesto uglja, nafte ili plina, jer emisija CO2, podsjetio je, nastaje prvenstveno sagorijevanjem fosilnih goriva.

Šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je da će EU nastojati stvoriti ekonomiju s niskom emisijom ugljika, kako bi učinili da ekonomski prostor u Evropi bude manje ovistan o energiji i da povoljno utiče na klimatske promjene.

Zbog toga je, ističe, potrebno smanjiti potrošnju energije, i s tim u vezi istakao je da su se evropski lideri usaglasili da do 2030. smanje emisiju stakleničkih plinova za 40 posto, u poređenju s potrošnjom u 1990. godini.

Wigemark je mišljenja da se pitanje potrošnje energije u BiH ne bi trebalo posmatrati izolovano od ostalih razvoja događaja, već kao ključni dio njene integracije u EU.

Naglasio je da je ovo područje gdje se dosta može uraditi u pozitivnom smislu, jer, kako je rekao, BiH je jako bogata energijom, ali se, nažalost, ne koristi efikasno, kao, uostalom, i u drugim zemljama regije.