Zabolio ga Berlin
57

Kako Vučić sada Zvizdića sarkastično naziva "stručnjakom", a nekada ga je oslovljavao prijateljem

Klix.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očito ne može da se pomiri sa činjenicom da je BiH na samitu lidera Zapadnog Balkana u Berlinu prošle sedmice predstavljao Denis Zvizdić, pa se još jednom požalio medijima.

U sinoćnjem gostovanju na RTS-u, u emisiji Upitnik, Vučić je Denisa Zvizdića čak sarkastično nazvao "stručnjakom". Dio gdje govori o Zvizdiću možete pogledati na videu od 25:45 minuta.

Na pitanje voditeljice kako je moguće da Vučić sa Angelom Merkel ima dobre odnose i podršku, ali da je druga priča kada je riječ o Kosovu, predsjednik Srbije je kazao:

"Oni su dovodili u Njemačku, znate...ovog Zvizdića, stručnjaka, dovodili su Zaeva, dovodili su sve druge samo da bi rekli nešto protiv Srbije ili ti u korist nezavisnog Kosova. Kako su uspjeli da to provedu kroz BiH, da baš pozovu šefa Savjeta ministara koji ni nakon osam mjeseci nije zamijenjen i koji će da govori nešto što nema veze sa zvaničnom pozicijom BiH, a ne predsjedavajućeg Predsjedništva BiH... Kad god mislite da sam mnogo glup, možda jesam malo, al' toliko glup nisam i shvatio sam namjeru organizatora i prije nego što sam otišao u Berlin", kazao je između ostalog Vučić.

Ipak, Vučić je prethodnih godina prilikom svakog susreta sa Zvizdićem iznosio riječi prijateljstva, čak ga je u javnim istupima zvao imenom, Denise, a ne prezimenom, valjda pokušavajući da pokaže prisnost.

Očito je Vučića nastup Zvizdića u Berlinu i govor o Kosovu mnogo zabolio i poremetio planove da Milorad Dodik iznese riječi podrške Srbiji u ime BiH, kada je riječ o Kosovu.

Vučić je i prilikom samita u Sarajevu 2017. "zamolio" Zvizdića da Kosovo ne naziva državom.