Valentin Inzko
0

"Kako ublažiti patnje građana BiH?"

FENA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Nezaposlenost i siromaštvo u Bosni i Hercegovini su direktan rezultat toga što politički lideri ignoriraju i odgađaju reforme: državni organi BiH imaju na raspolaganju resurse koji su im potrebni za vršenje svojih dužnosti, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko u uvodniku koji je objavljen u Nezavisnim novinama.

“Vratiti Bosnu i Hercegovinu na put prosperiteta i integracije u EU primarno je pitanje izborne kampanje, a jedini način da ekonomija krene pravim putem jeste da se deblokiraju reforme koje državni organi moraju provesti”, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, dodavši da će “te reforme donijeti prosperitet cijeloj zemlji”.

“Organi BiH moraju preduzeti iste korake koji su funkcionirali u drugim zemljama u tranziciji. Ti koraci uključuju provođenje koherentne ekonomske razvojne strategije, industrijske strategije, izvozne strategije i energetske strategije, donošenje Zakona o obligacionim odnosima i moderniziranje sistema bankarske supervizije”.

“Stvarno rješenje za bosanskohercegovačku užasnu ekonomsku situaciju jest da se implementiraju dugo odgađane ekonomske reforme”, napisao je Inzko.

“Način da se osigura da entiteti imaju dovoljno novca jeste da se pokrene ekonomija”, zaključuje Inzko, a način da se pokrene ekonomija jeste da se osigura da državni organi, koji su odgovorni za sve ključne ekonomske reforme, imaju resurse koji su im potrebni da rade svoj posao”.

“Pitanje koje se nalazi pred izbornim tijelom BiH nije prevashodno kako ispuniti uvjete za evropsku integraciju, nego kako ublažiti patnje stotina hiljada građana. Oni koji su bili najglasniji u protivljenju reformama (kao i u kritikovanju međunarodne zajednice) predvodili su jednu eru sve veće nezaposlenosti i sve većih poteškoća. Ta činjenica sama po sebi poziva na širu javnu debatu”.

Puni tekst uvodnika koji je napisao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU dostupan je na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.eu, saopćeno je iz OHR-a.