Valentin Inzko
0

"BiH treba mnogo bolju politiku"

FENA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Blokade koje sprječavaju napredak BiH ka Evropi postojat će sve dok građani BiH ne natjeraju svoje predstavnike da uklone prepreke s puta, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, danas na konferenciji koja je okupila aktiviste građanskog društva.

Inzko je istakao da su protekle četiri godine pokazale da bh. političari sami ne mogu ili ne žele uraditi ovaj posao te pozvao nevladine organizacije da budu aktivnije u tom smislu, saopćeno je iz OHR-a.

-Sa zastojem u provođenju reformskih procesa potrebnih za pridruživanje Evropskoj uniji, došlo je do ogromnog povećanja stope siromaštva i nezaposlenosti. Kampanja koja će se voditi do oktobarskih izbora bi se trebala fokusirati na ta pitanja. Zašto nisu implementirane reforme potrebne za evropske integracije koje će poboljšati život građana? I kako kandidati planiraju rješavati ta pitanja u predstojećem periodu?, pitao je Inzko.

Navodeći da je "danas jasno da BiH treba mnogo bolju politiku", visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da se građani i nevladine organizacije "ne bore" dovoljno u traženju tog poboljšanja.

On je rekao da jedini način na koji će se prepreke za evropske integracije ukloniti s puta jeste ako građani preuzmu vodstvo te je apelirao na nevladine organizacije da pomognu "primorati kandidate za javne funkcije da budu adekvatno odgovorni izbornom tijelu".

Obraćanje je zaključio riječima da većina građana BiH želi "normalnu evropsku državu u kojoj mogu da žive i rade sigurno i dostojanstveno" te da kandidate treba upitati kako planiraju da to ispune, kao i da građani trebaju političare adekvatno pozivati na odgovornost da učine ove izbore istinskom prilikom za ovu zemlju, rekao je Inzko.