{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako su žene u Parlamentu FBiH različito glasale o amandmanu za porodilje

Piše: A. D./Klix.ba
10.1.2019. u 20:24
3.110
79
Kako su žene u Parlamentu FBiH različito glasale o amandmanu za porodilje
3.110
Amandman Kluba Naše stranke na budžet FBiH prema kojem se iznos od 7,4 miliona KM, koliko je minimalno predviđeno za povećanje plaća uposlenim u administraciji, trebao preusmjeriti na tekući transfer kantonima za sufinansiranje naknada porodiljama i trudnicama, podijelio je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma ne samo zastupnike u cjelini, već i žene, članove ovog doma.
Prema zvaničnim dokumentima o glasanju u čiji posjed je došao Klix.ba, žene iz Kluba SDA su, jednako kao i muškarci u ovom klubu bile suzdržane u vezi s amandmanom da novac umjesto na plaće ode nezaposlenim porodiljama.

Tako su Samira Begić, Sebija Izetbegović, Adisa Kokić-Hinović, Melika Mahmutbegović, Edita Mazić, Belma Pojskić i Kenela Zuko iz Kluba SDA bile suzdržane.

Žene u Klubu stranaka okupljenih oko HDZ-a također su bile suzdržane, a to su bile Jelka Milićević i Delfa Dejanović.

S druge strane, žene iz Kluba SDP-a su bile za ovaj amandman, a to su bile Mira Grgić, Lana Prlić i Jasmina Zubić, jednako kao i žene iz DF-a Mara Đukić i Alma Kratina, kao i žene iz SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić, Faika Mujanović-Glamočanin, te Sanela Prašović - Gadžo.

Žene iz Kluba Naše stranke, razumije se, glasali su za ovaj amandman, a to su bile Sabina Ćudić, Sanela Klarić, Amela Kuskunović, Miomirka Melank i Nasiha Pozder.

Također, i Elzina Pirić iz Kluba PDA je glasala za ovaj amandman.

Iako su žene iz bloka koji je podržao ovaj amandman bile nešto brojnije od suprotne strane, ovaj, kao i ostalih 86 amandmana ipak nije usvojen, zbog nedostatka većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: