Ustanak koji to nije
98

Kako su prošli banjalučki protesti: Draško "govornik" s jedne, Dodik bez teksta s druge strane

I. P.
Foto: BNTV
Foto: BNTV
Večeras su u Banjoj Luci održana dva protesta. Jedan je predvodio Draško Stanivuković koji je u fokus javnosti došao nakon posljednje sjednice NSRS i udarca kojeg je dobio od ministra policije, a drugi su organizovali borci VRS na preštuni zahtjev Milorada Dodika u vidu kontramitinga.
Oba događaja svoje početke imali su oko 18 sati, jedan u parku "Mladen Stojanović", a drugi samo par metara pored. Između njih - kordon policije, a po strani stajali su pripadnici interventne jedinice kako nešto ne bi krenulo po zlu ili kako bi se to zlo ugušilo što prije.

Govornici na protestima građana koji podržavaju opoziciju, bili su akteri najratobornijih verbalnih, ali i fizičkih sukoba na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se prelamalo pitanje Programa reformi i navodnog puta u NATO.

S druge strane, Milorad Dodik i pratnja u vidu Željke Cvijanović, Igora Radivojevića i drugih, nisu se usudili popeti na binu i obratiti se građanima koji su, bar zvanično, došli da ih podrže i svojim prisustvom "podrže institucije RS-a".

Mirnim protestima opozicije provučene su poruke koje smo slušali i ranije. Ništa epohalno u jeku političkog ludila u manjem bh. entitetu. Stanivuković je teatralno aludirao kako se Dodiku bliži kraj vladavine, kako su građani na njegovom kontramitingu dovedeni i nedužni piuni režima, te uz šaljivu opasku da bi Dragan Lukač trebao nositi gips jer ga je PDP-ovac glavom udario u šaku.

Foto: BNTV
Foto: BNTV

Draško je i uz pjesmu "Pogledaj dom svoj anđele" rokera i wannabe-četnika Bore Čorbe zamolio okupljene da upale svjetiljke na mobitelima kako bi pokazao "koliko ima nas, a koliko njih".

Zvaničnih procjena nije bilo, ali može se reći da je nekoliko stotina do hiljadu-dvije sa obje strane minimalan broj oko kojeg može biti konsenzusa.

SDS-ov Nebojša Vukanović bio je tradicionalno dozivao srpsku historiju praveći paralele sa sadašnjim vremenom, pa je tako "Miloš pokrenuo ustanak prije 200 godina, a oni će to učiniti večeras".

Tek nekoliko koraka dalje, na Dodikovoj bini, izmjenjivali su se nekadašnji akteri proteklog rata iz bivše Vojske Republike Srpske, likujući predsjedniku SNSD-a, dok je on stajao i pljeskao bez namjere da se popne i kaže nešto okupljenom narodu koji je, izgleda, ostao bez poruka svojih omiljenih predstavnika vlasti.

Foto: BNTV
Foto: BNTV

Oba protesta pratile su srpske domoljubne pjesme, zastave i znakovlje manjeg bh. entiteta. Pjesmama se širio "patriotizam", a NATO pakt su mrzili svi podjednako.

Podsjetimo se i glavnog razloga okupljanja - Programska reforma koju je potpisao Dodik kao član Predsjedništva BiH, jer opozicija smatra da su njome otvorena vrata ulasku BiH u NATO. Ono što je specifično jeste da opozicija također smatra kako je na prošloj sjednici NSRS poslanicima podijeljen skraćeni oblik originalnog dokumenta.