Krijumčarenje migranata
16

Kako su osobe iz Kameruna prebacivane u BiH: Za hiljade eura pod krinkom vjerskog turizma

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU, u čijem izvršenju su počinitelji koristili dokumente i isprave Francuske i Italije, koje su pripadale trećim osobama.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jacksona Ndipa (rođen 1968. godine u Kamerunu) nastanjenog u Francuskoj i Agbora Donatusa Eta (rođen 1979. godine u Kamerunu) koji se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su tokom 2019. i početkom 2020. godine s više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi sticanja nezakonite imovinske koristi vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura omogućiti odlazak u zemlje Evropske unije.

U optužnici se navodi da su optuženi krijumčarenim migrantima pribavili vize u Diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, koncem januara ove godine.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organiziranja grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja ljudi. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.