Odgovoriše ljudima
0

KOMENTAR / Kako su na FTV "hladno" izjednačeni zločinačka NDH i Jugoslavija

Piše: Almir Panjeta
Kao zaključak Emisije na Televiziji, Gost je "hladno" konstatovao i "odgovorio ljudima" da su režim fašističke Nezavisne države Hrvatske, kojom je upravljao zločinac Ante Pavelić, i Socijalističke federativne republike Jugoslavije, pod vodstvom Josipa Broza Tita, u osnovi isti.

Briljantni zaključak Voditelj je iskoristio da odjavi emisiju riječima "napokon da ste se oko nečega složili". Kako je Gost slavodobitno zaključio, i jedan i drugi režim u osnovi su bili totalitarni, nisu dozvoljavali iznošenje drugačijeg mišljenja, nije bilo sloboda...

Povod i tema emisije bili su događaji u austrijskom selu Bleiburgu gdje su krajem Drugog svjetskog rata saveznici presreli i zarobili kolonu od nekoliko desetina hiljada ustaških i domobranskih vojnika, koji su se nakon poraza fašističke države povlačili prema Austriji. Ono što je gotovo sigurno jeste činjenica da je veliki broj zarobljenih vojnika ubijen u Bleiburgu ili u marševima prema zarobljeničkim centrima u Jugoslaviji.

Ono što je jedan od gostiju, koji je prema zaključku emisije očito bio na "pogrešnoj" strani, kazao, jeste da partizani nisu bili "sveci" i da su se dešavale greške kao i u svakoj drugoj vojsci. Činjenica je i to da politika države i strane u Drugom svjetskom ratu za koju su se borili nije bila genocidna i u svojoj srži nije imala namjeru istrebljenja čitavih naroda. Također je i veliki propust tog režima što ipak nije sudio svima koji "nisu bili sveci" u ratu, pa i odgovornima za ubijanje zarobljenika iz Bleiburga.

Jasenovac
Jasenovac
Kako je Gost uporedio i izjednačio dva "totalitarna" režima, ostaje nejasno gdje je to "drugi mračni režim", prema Gostovim tvrdnjama jednako mračan kao i režim NDH, u logorima organizovao masovna ubistva civila. Gdje su bili ti logori u kojima su partizani dovodili djecu i žene i ubijali ih udarcima maljevima u glavu te bacali u jame ili spaljivali? Nije Gost kazao, kad se već radi o dva jednaka režima, u kojem su to gradu, kao što su to učinile jedinice Maksa Luburića u Sarajevu, civili povješani duž čitave gradske aleje.
Bleiburg
Bleiburg
Gost je, kad već poredi dva zločinačka režima, zaboravio kazati i na koji je to način vođa ovog drugog zločinačkog režima pobjegao u Argentinu, kao što je to uradio Pavelić, ili pak nije, jer nije imao zbog čega bježati, s obzirom da su njegovi vojnici pripadali savezničkim snagama koje su svakog 9. maja slavile pobjedu nad fašizmom. S druge strane, preživjeli iz Bleiburga, rođaci stradalih i pobornici režima, u maju se okupe u Bleiburgu, mnogi obučeni u crne uniforme sa slovom "U" na kapama, istim kakve su nosili ubice u Jasenovcu, kako bi, valjda, slavili antifašizam?
Obilježavanje stradanja u Bleiburgu (Foto: Index.hr)
Obilježavanje stradanja u Bleiburgu (Foto: Index.hr)
Emisija se zove "Odgovorite ljudima", Gost je povjesničar Josip Jurčević, televizija je Federalna, gost s "pogrešne strane" je Jure Galić, predsjednik SABNOR-a, a Voditelj je Vlado Marić, autor javljanja za Novu TV u kojem je isto tako "hladno" ustvrdio da su navijači FK Sarajevo na stadionu Koševo napali navijače Širokog Brijega kojih "bajdvej" taj dan uopšte nije bilo.