{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KOMENTAR
/
Kako su na FTV "hladno" izjednačeni zločinačka NDH i Jugoslavija

S
13.5.2010. u 12:25
0
18
Kako su na FTV "hladno" izjednačeni zločinačka NDH i Jugoslavija
0
Kako su na FTV  "hladno" izjednačeni zločinačka NDH i Jugoslavija
Kao zaključak Emisije na Televiziji, Gost je "hladno" konstatovao i "odgovorio ljudima" da su režim fašističke Nezavisne države Hrvatske, kojom je upravljao zločinac Ante Pavelić, i Socijalističke federativne republike Jugoslavije, pod vodstvom Josipa Broza Tita, u osnovi isti.
Briljantni zaključak Voditelj je iskoristio da odjavi emisiju riječima "napokon da ste se oko nečega složili". Kako je Gost slavodobitno zaključio, i jedan i drugi režim u osnovi su bili totalitarni, nisu dozvoljavali iznošenje drugačijeg mišljenja, nije bilo sloboda...

Povod i tema emisije bili su događaji u austrijskom selu Bleiburgu gdje su krajem Drugog svjetskog rata saveznici presreli i zarobili kolonu od nekoliko desetina hiljada ustaških i domobranskih vojnika, koji su se nakon poraza fašističke države povlačili prema Austriji. Ono što je gotovo sigurno jeste činjenica da je veliki broj zarobljenih vojnika ubijen u Bleiburgu ili u marševima prema zarobljeničkim centrima u Jugoslaviji.

Ono što je jedan od gostiju, koji je prema zaključku emisije očito bio na "pogrešnoj" strani, kazao, jeste da partizani nisu bili "sveci" i da su se dešavale greške kao i u svakoj drugoj vojsci. Činjenica je i to da politika države i strane u Drugom svjetskom ratu za koju su se borili nije bila genocidna i u svojoj srži nije imala namjeru istrebljenja čitavih naroda. Također je i veliki propust tog režima što ipak nije sudio svima koji "nisu bili sveci" u ratu, pa i odgovornima za ubijanje zarobljenika iz Bleiburga.

Jasenovac
Jasenovac

Kako je Gost uporedio i izjednačio dva "totalitarna" režima, ostaje nejasno gdje je to "drugi mračni režim", prema Gostovim tvrdnjama jednako mračan kao i režim NDH, u logorima organizovao masovna ubistva civila. Gdje su bili ti logori u kojima su partizani dovodili djecu i žene i ubijali ih udarcima maljevima u glavu te bacali u jame ili spaljivali? Nije Gost kazao, kad se već radi o dva jednaka režima, u kojem su to gradu, kao što su to učinile jedinice Maksa Luburića u Sarajevu, civili povješani duž čitave gradske aleje.

Bleiburg
Bleiburg

Gost je, kad već poredi dva zločinačka režima, zaboravio kazati i na koji je to način vođa ovog drugog zločinačkog režima pobjegao u Argentinu, kao što je to uradio Pavelić, ili pak nije, jer nije imao zbog čega bježati, s obzirom da su njegovi vojnici pripadali savezničkim snagama koje su svakog 9. maja slavile pobjedu nad fašizmom. S druge strane, preživjeli iz Bleiburga, rođaci stradalih i pobornici režima, u maju se okupe u Bleiburgu, mnogi obučeni u crne uniforme sa slovom "U" na kapama, istim kakve su nosili ubice u Jasenovcu, kako bi, valjda, slavili antifašizam?

Obilježavanje stradanja u Bleiburgu (Foto: Index.hr)
Obilježavanje stradanja u Bleiburgu (Foto: Index.hr)

Emisija se zove "Odgovorite ljudima", Gost je povjesničar Josip Jurčević, televizija je Federalna, gost s "pogrešne strane" je Jure Galić, predsjednik SABNOR-a, a Voditelj je Vlado Marić, autor javljanja za Novu TV u kojem je isto tako "hladno" ustvrdio da su navijači FK Sarajevo na stadionu Koševo napali navijače Širokog Brijega kojih "bajdvej" taj dan uopšte nije bilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: