Šakom i kapom
308

Kako su dijeljena sredstva tekuće rezerve: Vjerskim ustanovama 96.000 KM, a oboljelim 28.400 KM

Piše: Ervin Mušinović
Ivanić, Izetbegović, Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izvor: Službeni list BiH
Državni vrh prošle godine donio je 171 odluku o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve. Od toga se samo 16 odluka odnosilo na pomoć u liječenju oboljelim osobama, a čak 29 za pomoć vjerskim institucijama ili obilježavanju vjerskih programa.

U toku 2017. godine u 92. broja Službenog lista BiH objavljena je 171 odluka o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve. Analizom objavljenih odluka može se zaključiti da su čelnici bosanskohercegovačkih institucija prošle godine odobrili 96.000 KM novčane pomoći vjerskim institucijama ili obilježavanju vjerskih događaja.

Rad vjerskih zajednica u BiH najviše je finansirao član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je donio 16 odluka kojim je odobrena, između ostalog, dodjela sredstava Srpskoj pravoslavnoj crkvi za brojne projekte poput izgradnje kapele, hrama ili krsta, za Vaskršnji koncert i slično.

Iza Ivanića slijedi član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je donio sedam odluka o dodjeli sredstava vjerskim ustanovama. Tako je Čović finansirao izmirenje dugovanja za komunalne troškove Samostana Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu i utopljavanje župne crkve u Varešu. On je dodijelio i 10.000 KM Franjevačkom samostanu sv. Katarine u Kreševu za nastavak izgradnje franjevačkog muzeja u Kreševu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom 2017. godine donio je odluku kojom je odobrena dodjela novčanih sredstava Međureligijskom vijeću u BiH na ime podrške i pomoći za obilježavanje desete godišnjice postojanja. Izetbegović je 4.000 KM dodijelio i Muftijstvu travničkom na ime podrške i pomoći za organizovanje manifestacije "507. Dani Ajvatovice".

Pored toga, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda dodijelio je i sredstva za realizaciju projekta 18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2017".

Tri odluke o korištenju sredstava tekuće rezerve za finansiranje vjerskih ustanova ili događaja donijeli su i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je dodijelio 2.000 KM sredstava u svrhu jednokratne finansijske pomoći za nastavak izgradnje i uređenja franjevačkog muzeja u Kreševu. To u prijevodu znači da je Franjevački samostan sv. Katarine Kreševo prošle godine iz budžeta dobio 12.000 KM (10.000 KM donirao je Čović, a 2.000 KM Bevanda).

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović donio je odluku kojom su odobrena sredstva Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Sokolac u svrhu jednokratne finansijske podrške za pomoć u finansiranju troškova sanacije krovne površine i svodova (5.000 KM).

Šarović je isti iznos dodijelio i Sabornoj Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma. Inače, istim povodom Sabornoj Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu i Mladen Ivanić dodijelio je 2.000 KM.

Na drugoj strani, državni funkcioneri donijeli su prošle godine 16 odluka kojim je odobrena dodjela sredstava u iznosu od 28.400 KM za liječenje oboljelih osoba. Poređenja radi, vjerske ustanove su iz tekuće rezerve državnih funkcionera dobile 67.600 KM više od oboljelih osoba.

Najviše odluka o dodjeli sredstava za pomoć u liječenju donijeli su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (šest) i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (šest), dok je četiri odluke donio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Iznosi koji su odobreni kao sredstva za pomoć u liječenju tokom 2017. godine u pojedinačnim odlukama nisu prelazili 3.000 KM.

Od 171 odluke o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve, njih 39 odnosilo se na dodjelu sredstava nevladnim organizacijama, odnosno udruženjima.

U teoriji se sredstva tekuće rezerve formiraju za finansiranje hitnih i vanrednih situacija i služe kako bi se njima amortizovali udari ukoliko se takve situacije pojave. Sredstva rezervi se formiraju u privrednim društvima, javnim preduzećima, bankama i osiguravajućim društvima, koji se čak i zakonom obavezuju da određeni iznos sredstava izdvajaju i akumuliraju u fond rezervi.

Zakonom o finansiranju institucija BiH propisano je u koju svrhu se može koristiti tekuća rezerva, zakonima o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH koji se donose za svaku budžetsku godinu. Istim zakonima dato je ovlaštenje o interventnom korištenju sredstava iz tekuće rezerve (ne više od 4 posto ukupne tekuće rezerve), predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima te članovima Predsjedništva BiH.

Na šta su trošena sredstva interventne tekuće rezerve u 2017. godini možete pogledati u fotogaleriji.