O bh. diplomatama
102

Kako su birani kandidati za ambasadore: NiP je imao svoju selekciju, ali Bećirović odlučuje

S. H.
Elmedin Konaković i Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Elmedin Konaković i Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Nakon objave liste kandidata Denisa Bećirovića za ambasadore iz kvote koju treba delegirati član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka, uslijedile su brojne reakcije.
Zakon kaže da Bećirović ima apsolutno diskreciono pravo da predloži koga smatra kvalifikovanim, a on u tom procesu može, ali i ne mora saslušati neko stranačko sufliranje. Delegiranje Zlatka Lagumdžije za ambasadora u Ujedinjenim nacijama je između ostalog izazvalo mnogo kritika, ali i nekih drugih kandidata.

Negodovao je SDP-ov Vojin Mijatović, kazavši da Lagumdžija nije prijedlog SDP-a, zanemarivši da je upravo član Predsjedništva taj koji odlučuje. Druga strana priče je da li je Bećirović uvažio neke stranačke sugestije ili ne.

Određene kritike je iznijela i državna zastupnica Mia Abazović iz Naroda i pravde, kazavši da spisak kandidata za ambasadore nije produkt konačnog dogovora koalicionih partnera.

"Ne želim špekulirati ko je, i s kakvim ciljem plasirao navedeni spisak u javnost ali on, izuzev uvaženog kolege Bašića, ne odražava viziju Naroda i Pravde o tome kako bi DKP mreža BiH i njeni najznačajniji predstavnici trebali izgledati", poručila je Abazović.

S tim u vezi zanimljivo je da je NiP neposredno nakon izbora prilično studiozno pristupio analizi potencijalnih diplomata.

Kadrovska komisija te stranke je pravila spisak potencijalnih kandidata za koje je organizirala intervju i testiranje. Svi kandidati su prije pristupanja intervjuu trebali dostaviti svoj CV, zatim popuniti imovinski karton te su morali odgovoriti i na nekoliko pitanja.

Usmeni razgovor se prema uputstvu kadrovske komisije NiP-a sastojao od testiranja poznavanja engleskog jezika, dok je drugi dio razgovor s komisijom.

Prije toga kandidati su trebali odgovoriti na pitanja Ko čini Vijeće ministara? Kako biste definirali multilateralizam? Kako biste definirali brendiranje države i koliko je isto ovisno o kvalitetnom diplomatskom angažmanu?

Potom je komisija za kandidate pripremila čak 31 pitanje koja su se većinom zasnivala na definicijama i općem poznavanju diplomatskog protokola. Neka od pitanja su: Šta je diplomatija? Šta je diplomatski imunitet? Šta smatrate međunarodnim odnosima? Da li je diplomatija odveć struktuirana disciplina ili daje prostora za kreaciju i posebnost? Kako biste objasnili fenomen raskida diplomatskih odnosa dvije zemlje i tako dalje.

Ipak, zanimljivo je da barem prema izjavi zastupnice Abazović osim Harisa Bašića niko od prijedloga NiP-a nije predložen.