|

Kako se uništava kulturno-historijska jezgra Sarajeva: Sve za reklamu i promociju načelnika

Kako se uništava kulturno-historijska jezgra Sarajeva: Sve za reklamu i promociju načelnika
132
S. H.
11.10.2019. u 19:08
139
komentara
132

dijeljenja
1/12
2/12
3/12 Foto: D.Ć./Klix.ba
4/12
5/12 Foto: D.Ć./Klix.ba
6/12 Foto: D.Ć./Klix.ba
7/12
8/12
9/12
10/12 Foto: D.Ć./Klix.ba
11/12
12/12
Ukoliko ste imali priliku prošetati starom gradskom jezgorm Sarajeva u posljednje vrijeme, teško da ste mogli ne primjetiti nove led displeje postavljene između zgrada iz austrougarskog perioda, odakle vas "bombardiraju" brojne reklame, a mogli ste i vidjeti "ničim izazvane" plakate koji promoviraju načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.
Zašto i kako je dozvoljena ta vrsta svojevrsnog urbicida za sada je nejasno. Iz Općine Stari Grad poručuju da su sve dozvole izdate i da su reklame postavljene legalno. A sve što je legalno, ne znači da je primjereno i estetski prihvatljivo. A javnost je ogorčena zbog takvog odnosa nadležnih.Kulturno-historijska jezgra svakog grada je posebna ponuda, ponos koji gradovi ljubomorno čuvaju. Građevine ili objekti stari i stotinama godina za nadležne ne znače mnogo. Evidentno je da je primarna vodilja biznis i prodaja reklamnog prostora.

U to se građani mogu uvjeriti šetnjom od Vječne vatre do Sebilja u Sarajevu. Pored rogobatnih led displeja, nešto ranije građani Sarajeva, ali i brojni turisti svjedočili su redovnom godišnjem maltretiranju rekonstrukcijom glavne šetnice.

Kod Sebilja, središnjeg dijelu Starog Grada, primijetit ćete i tende koje strše i uveliko odudaraju od historijske jezgre.

Također, ukoliko u Sarajevo ulazite s istočne strane kod Vijećnice i Sebilja dočekat će vas veliki plakat s likom Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Starog Grada, koji posjetiteljima izražava dobrodošlicu, ali isto tako netipično promoviše svoj rad, kao usred predizborne kampanje.

Očito se zarad biznisa i promocije gaze sve norme, pa i ona kulturno-historijska, na koju smo često preponosni.
Prijavi grešku


Komentari (139)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...