Tresla se gora...
48

Kako se SDP-ov najavljeni bijes slomio samo na stranci bez koje se svakako može

Piše: Semir Hambo
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Krajem prošle sedmice iz vrha SDP-a su odjekivale žestoke poruke zbog činjenice da je ta stranka ostala bez ijednog državnog delegata. Najavljen je sastanak i brutalan odgovor predsjednika Nermina Nikšića. Na kraju, tresla se gora, rodio se miš.

Svoju lošu politiku i taktiku kod izbora delegata u kantonalnim skupštinama za federalni Dom naroda, gdje su pomogli NiP, SDP je sada pokušao fakturisati nekim drugim koalicionim partnerima koji i nisu ključni za opstanak koalicije.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović u petak je slao teške riječi koristeći vojnički rječnik kako će neki partneri vidjeti bijes Nikšića i osjetiti kako je kad je SDP prevaren. Prozivao je Mijatović direktno stranku Za nove generacije, ali i Stranku za BiH i NES.

Prošla su dva dana i zasjedalo je Predsjedništvo SDP-a nakon kojeg je Mijatović spustio lopticu i bijes onda usmjerio samo ka ZNG-u. Zašto? Jer im ta stranka nije neophodna za vlast ni u Kantonu Sarajevo ni u Federaciji. Međutim Mijatović se ipak retorički preračunao.

Galamio je na NES i SBiH, vjerovatno računajući da će ih uplašiti il je to bio tek ispad političkog bijesa. Međutim, Trojka (SDP, NS i NiP) vlast u Federaciji ne mogu praviti bez SBiH-a NES-a pa je i nastup Nikšića nakon sastanka Osmorke sve rekao.

Osmorka sada doslovno funkcioniše u dva bloka, po četiri stranke u svakom. Na jednoj strani su SDP, NS, NiP i BHI Fuad Kasumović, a na drugoj su NES, SBiH, PDA i ZNG. Zašto je to tako? Jednostavno NES je prije izbora dogovorio koaliciono djelovanje sa ZNG-om i u toj kombinaciji došli su do toga da će u konačnici imati jednog delegata u Domu naroda BiH (Zlatko Miletić) i dva zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (Jasmin Emrić i kandidat kojeg će NES predložiti nakon odlaska Miletića u Dom naroda).

S druge strane NES je i sa SBiH dogovorio partnerski odnos, a koji su najbolje manifestovali kod izbora delegata u državni Dom naroda kada je NES svoja dva glasa dao za kandidata Stranke za BiH. Upravo je snaga SBiH-a i NES-a koji imaju zajedno devet zastupničkih mjesta u Parlamentu FBiH i čine tandem koji je itekako poželjan partner.

Trojka bez njih ne može računati ni matematički da će biti vlast u FBiH, a jako ih želi i SDA/DF blok koji bi u nekoj kombinaciji sa te dvije stranke možda mogao postići parlamentarnu većinu. Kako Klix.ba saznaje trenutno i Trojka, ali i SDA aktivno rade na lobiranju na većini u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Ipak, da se vratimo na početak priče. Sve najave koje smo slušali iz SDP-a sveli su se na to da se odreknu ZNG-a, kojeg se neće odreći NES i SBiH. Tako na sceni imamo manifestaciju navodnog žestokog odgovora SDP-a, a koji je suštinski samo ogolio loše poteze rukovodstva te stranke pa je ljutnja usmjerena na stranku koja ih i ne može poremetiti, čak ni u Kantonu Sarajevo.

Sinoćnje obraćanje Nikšića i Ogreševića nakon sjednice Osmorke, poruke koje su poslali najbolje ilustriraju trenutnu nemoć, ali i u političkom smislu neshvatljive poruke kako će se sa međunarodnim predstavnicima razgovarati u vezi formiranja vlasti. Čak i ako se to radi, neshvatljivo je da političari javno o tome govore i kompromitiraju međunarodne predstavnike.