Krizno komuniciranje
251

Kako se SDA nosila s aferom "Asim": Od problema je gore njegovo relativiziranje

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Afera "Asim" koja zadnjih dana potresa najjaču bošnjačku stranku školski je primjer za analizu kriznog komuniciranja. Kako se Stranka demokratske akcije (SDA) nosila u ovoj krizi te kako je izgledalo njeno krizno komuniciranje za Klix.ba analiziraju ekspertice iz ove oblasti.
Una Bejtović, vlasnica agencije Bejtovic Communications, pojašnjava da je i u ovom slučaju komuniciranje, pa tako i krizno komuniciranje uvijek rezultat vrijednosti koje stoje iza branda, institucije, stranke, pojedinca.

"Svakodnevno svjedočimo neodgovornom, nestručnom i često nepismenom i bahatom komuniciranju glavnih aktera političkog života u BiH. Tako ni ova afera i njene posljedice nisu nikakav izuzetak. A od afere je uvijek gore njeno relativiziranje i već tradicionalno u bh. političkom diskursu – nepreuzimanje odgovornosti, koja je u kriznom komuniciranju stub odgovorne, relevantne i kredibilne komunikacije", smatra ona.

Nastavlja kako je povlačenje ratnih zasluga kao argument za pozicije i poslove koji podrazumijevaju stručnost, znanje, vještine, moralnu i građansku odgovornost bezobrazno, apsurdno i retrogradno. Međutim, ti koji su to potegli nisu naivni – oni znaju ko je njihovo biračko tijelo i takvim potezima se njima direktno obraćaju, udarajući na osjetljiva mjesta koja evociraju recentnu tešku prošlost.

"Kao dijete koje je kao teenager preživjelo rat u Sarajevu nemam simpatije ni prema kome samo zato što je također proveo rat u Sarajevu, ako danas, 25 godina poslije opsade ne demonstrira ljudske i profesionalne vrijednosti. Jer, u opkoljenom Sarajevu su bili i šverceri koji su se bogatili na tadašnjem jadu, kao što se mnogi godinama bogate i grade političke i druge karijere samo na činjenici da su proveli rat u BiH. To je nedopustivo. Jadno je da neko 25 godina poslije rata nije uradio ništa drugo da bi danas ponudio kao argument osim ratnih zasluga", kaže za Klix.ba Bejtović.

Ona misli kako se nismo borili tada da harčimo zemlju danas, pravdajući se da smo "bili tu kad je bilo najteže".

"Ovo vrijeme danas, afera, korupcije, nacionalizma, govora mržnje, odsustva empatije, na civilizacijskoj razini normalnim građanima mislim da i teže pada", zaključila je Una Bejtović.

Semina Ajvaz, šefica Odsjeka za komunikologiju na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru za Klix.ba kaže kako je reakcija Predsjedništva SDA u ovoj kriznoj situaciji bila prilično brza i efikasna, pogotovo ako se uzme u obzir činjenicu da ih je kriza zadesila u praznično vrijeme.

"Postupili su školski, dali su odgovor na krizu u prva 24 sata poštujući sve postulate efikasnog upravljanja kriznom situacijom. Samim tim što su organizovali press konferenciju nakon kolegija stranke i direktno se obratili novinarima pokazali su transparentnost i odgovornost, te se nisu skrivali iza pisanog saopćenja za javnost kao što je to najčešće praksa među bh. političkim subjektima u kontekstu kriznog komuniciranja", kaže Ajvaz.

Isticanjem ratnih zasluga Asima Sarajlića, dodaje, predsjednik stranke je pokušao istaknuti i vrednovati njegov doprinos državi i na trenutak ga prikazati kao patriotu i kao osobu koja je bila spremna svoj život dati ovoj državi, mada nije bilo ni vrijeme ni mjesto da se o tome govori.

"Na taj način je pokušao balansirati i umanjiti negativan publicitet svog kolege. Općenito, poruke su bile nepripremljene, ali i spontane, te se u tome očitovala i otvorenost za razgovor. Tokom press konferencije nedostajala je stručna podrška moderiranja, te je u određenim momentima press konferencija ličila na neposredni razgovor između pojedinih novinara i predsjednika stranke", pojašnjava Ajvaz.

Nastavlja kako je Asim Sarajlić učinio maksimum koji se mogao učiniti u tom trenutku, priznavajući autentičnost snimka, neopozivom ostavkom na pozicije u stranci, kao i izvinjenjem koje je uputio cjelokupnoj javnosti, te izrazivši žaljenje što je narušio ugled stranke.

"U svom obraćanju novinarima bespotrebno je bilo isticanje kako kantonalni odbor ostavlja 'jači nego ikad', pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je kriza nastupila upravo radi sumnje u vjerodostojnost izbora kantonalnog odbora. S vremenskog aspekta relativno brzo su reagovali na prvi udar, međutim kriza još uvijek traje i od načina komunikacije u narednom periodu zavisi hoće li krizu pretvoriti u šansu ili će značajno doprinijeti narušavanju ugleda stranke", zaključila je Semina Ajvaz.