Brojni problemi
27

Kako se reforma zdravstva u Kantonu Sarajevo pretvorila u potpuno rasulo

Autor: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako su vlasti u Kantonu Sarajevo prošle godine donijele Odluku o rekonstruisanju zdravstva kako bi povećale kvalitete zdravstvenih usluga i olakšali pristup zdravstvenim ustanovama, gotovo svakodnevne žalbe građana na stalne liste čekanja, nedostatak reagenasa, neadekvatan tretman i brojne druge probleme govore kako je sarajevski zdravstveni sistem više u rasulu nego u reformi.
Stanovništvo je i dalje razočarano kvalitetom zdravstvene zaštite i neuređenim sistemom dostupnosti ljekara. Proteklu godinu do naše redakcije stiglo je nebrojeno žalbi na duga čekanja za relativno banalne preglede. Pacijenti vrlo često u ordinacijama moraju stajati i po nekoliko sati kako bi došli na red i preuzeli uputnicu za laboratoriju, dok mnoge na dnevnoj bazi vraćaju zbog velikih gužvi.

Razlozi su gotovo uvijek isti - nema dovoljno ljekara.

Odluka usvojena 2017.

Vlada KS utvrdila je Prijedlog odluke o usvajanju Plana rekonstruisanja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS još 2016. godine, ali je ova odluka usvojena tek 2017. godine.

Do ovog dokumenta došlo se nakon detaljne analize svih zdravstvenih ustanova u javnom sektoru koja je dala uvid u raspoložive kadrove, opreme i prostore u javnom zdravstvu te uvid u finansiranje i poslovanje ustanova.

Ovom odlukom predviđeno je da u domovima zdravlja bude objedinjena i smještena kompletna porodična medicina, a da specijalističko konsultativna zaštita organizaciono pripadne Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Promjene su predviđene i u djelu ustanova koje se bave zdravstvenom zaštitom pojedinih kategorija stanovništva, kao što su studenti, pripadnici MUP-a, zaštita žena, zatim oblast medicine rada, u smislu njihovog uključivanja ili u domove zdravlja ili Opću bolnicu, zavisno o kojem nivou zdravstvene zaštiti je riječ. Predviđeno je, između ostalog, ukidanje studentske poliklinike, prebacivanje djece od šest godina u porodičnu medicinu i privatiziranje stomatološke prakse u domovima zdravlja.

Privatnim zdravstvenim ustanovama trebalo je biti ponuđeno da se pod jednakim uslovima finansiraju iz javnih sredstava i svoje usluge ponude zdravstveno osiguranim pacijentima, uz uslov da imaju stalno uposleni kadar.

Entuzijastične najave najznačanije reorganizacije zdravstva u KS nakon rata osudili su brojni stručnjaci govoreći kako to nisu nikakve reforme, već vraćanje unazad.

U tek pojedinim ustanovama zaživjele su reforme, kao što je Zavod za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a gdje se sada pruža samo primarna zdravstvena usluga.

Studenti su očekivali kako će im reorganizacija donijeti bolje zdravstvene usluge, ali je i dalje sve po starom.

"Nismo mogli primijetiti neka poboljšanja. Istina je kako je studentska poliklinika prethone akademske godine, kao i ove, vršila testiranja i edukacije studenta, što je svakako poželjno, ali nekih značajnijih iskoraka u liječenju nismo primijetili. Naši studenti iz drugih kantona najčešće se vraćaju liječiti u svojim općinama. Imali smo ideju da se napravi neki Fond solidarnosti na nivou FBiH, ali vidjet ćemo u budućnosti šta će se dešavati. Potrebno je više ljekara u Studentskoj poliklinici, bolja oprema i ono što je najvažnije, potrebno je privući studente s kvalitetom i širokim dijapazonom usluga koje mogu pružiti da dobiju povjerenje drugih. Najčešće sva priča između Studentske poliklinike i studenata završava kada studenti preuzmu svoja ljekarska uvjerenja", govori nam predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Hamza Vahdin El-Din.

Bivša ministrica Zilha Ademaj kazala je kako je reorganizacija u teškom zastoju zbog niza prepreka. U međuvremenu su, nakon dugotrajnih pregovora s Vladom, plaće doktorima medicine i stomatologije povećane za 12 do 20 posto.

Nova vlast u Kantonu Sarajevo kaže kako odgovor na pitanje zašto nije implementiran usvojeni Plan rekonstruisanja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova mora dati prethodna vlast.

Nova obećanja

Iz Ministarstva zdravstva KS govore nam kako su već poduzeli korake u cilju implementacije ovog Plana, kao što je prebacivanje kartona osiguranih lica u registrovane timove porodične medicine koji su jedini ovlašteni da se bave ovim vidom zdravstvene zaštite, a koje su do sada radile i druge zdravstvene ustanove u čiju djelatnost ne spada porodična medicina.

"Aktuelna Vlada KS i Ministarstvo zdravstva KS odmah su uzeli u rješavanje problema nedostatka reagenasa i ovaj problem je uspješno riješen, tako da trenutno JU Dom zdravlja KS ima potrebne reagense za obavljanje registrovanih laboratorijskih usluga. Također rješavamo i problem nedostatka zdravstvenog kadra davanjem saglasnosti na upošljavanje, a shodno iskazanim zahtjevima zdravstvenih ustanova. U JU Dom zdravlja KS odobreno je 57 novih uposlenika, a za 12 radnika je data saglasnost na određeno do jedne godine, dok je za osam radnika data saglasnost za produženje radnog odnosa do jedne godine. S druge strane u JU Opća bolnica 'Prim. dr Abdulah Nakaš' odobren je prijem 30 novih uposlenika gdje je za 20 radnika data saglasnost na određeno do jedne godine. Na ovaj način se rješava deficit neophodnog zdravstvenog kadra, čime se automastski smanjuju i liste čekanja, te samim tim građanima KS pruža i bolja zdravstvena zaštita", ističu iz resornog ministarstva.

Ministarstvo zdravstva KS također je, s ciljem da zdravstveni radnici realizuju odobrene specijalizacije iz prethodne godine, naložilo Zavodu zdravstvenog osiguranju KS da u rebalansu finansijskog plana za 2019. godinu planira finansijska sredstava potrebna za već odobrene specijalizacije.

"Napominjemo da će aktuelna Vlada KS zajedno sa Ministarstvom zdravstva KS i zdravstvenim ustanovama implementirati sve aktivnosti predviđene Planom restruktiriranja, a koje se ujedno poklapaju i sa zacrtanim smjernicama ove šestorke", ističu iz Ministarstva zdravstva KS.

Hoće li nova obećanja nadležnih donijeti kvalitetnije zdravstvene usluge građanima KS ostaje da vidimo. U međuvremenu, a sudeći prema gotovo svakodnevnim žalbama, nezadovoljstvo građana nisu još ublažile ni mjere nove vlasti.