Zovu ga "Tigar"
10

Kako se Cvjetinović našao na crnoj listi SAD-a: Preko BiH u Rusiju švercovao motore za helikoptere

M. G.
Savo Cvjetinović zvani Tigar iz Bijeljine, koji se od danas nalazi u neslavnom društvu "crnolistaša" koje su SAD sankcionisale zbog narušavanja sigurnosti na Zapadnom Balkanu, jedan je od najbližih saradnika predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Kako stoji u obrazloženju američkog ministarstva finansija i trezora (OFAC), Savo Cvjetinović je član Izvršnog odbora političke stranke predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u entitetu RS u Bosni i Hercegovini (BiH).

"On je također predstavnik tvrtke BN Inžinjering sa sjedištem u RS-u, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije i bivšeg zapovjednika komponente zračnog transporta ruske vojske. BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH", navodi (OFAC).

Dodaje se da se BN Inžinjering također našao pod sankcijama zbog rada u zrakoplovnom sektoru Ruske Federacije.

"Cvijetinović se proglašava O.O. 14024 za to što je ili je bio čelnik, dužnosnik, viši izvršni dužnosnik ili član upravnog odbora BN Inžinjeringa, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani sukladno E.O. 14024", dodaje se u saopćenjju OFAC-a.